ManşetDoğa MücadelesiTürkiye

Büyüknohutçu çiftinin katledilmesi AYM’ye taşınıyor

0

Antalya‘nın Finike ilçesinde mermer ocaklarına karşı verdikleri mücadeleyle tanınan Ali Ulvi- Aysin Büyüknohutçu çiftinin 2017’de yaşadıkları dağ evinde öldürülmesine ilişkin soruşturmanın derinleştirilmesi yönündeki talebin reddedilmesi üzerine çiftin kızları ve avukatları, dosyayı Anayasa Mahkemesi‘ne (AYM) taşıyacaklarını açıkladı.

Sedir ve kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda açılmak istenen mermer ocaklarına karşı mücadele eden Büyüknohutçu çiftini 9 Mayıs 2017’de evlerinde öldürmekle suçlanan zanlı Ali Yamuç, olaydan bir gün sonra yakalanıp tutuklanmıştı.

Elmalı Cezaevi’nde bir süre yattıktan sonra Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen Ali Yamuç’un, 20 Eylül 2017’de intihar ettiği açıklandı. Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden dava sürecinde,  cinayete karıştığı iddiasıyla yargılanan Yamuç’un eşi Fatma Yamuç da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Kızları: Cinayetin üstü örtülmek isteniyor

Çiftin üç kızından Emine Büyüknohutçu, cinayetin ardında azmettiriciler olduğu gerekçesiyle Finike Cumhuriyet Başsavcılığı‘dan soruşturmanın derinleştirilmesini talep etse de kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Yapılan itirazlar da reddedildi.

Emine Büyüknohutçu.

Bunun üzerine bir açıklama yapan Emine Büyüknohutçu ve ailenin avukatı avukatı Tuncay Koç, cinayetinin üstünün örtülmek istendiğini söyledi; “Olayın üzerinden tam beş yıl geçti, arkasında kimler var çözülmedi” dedi.

Katil zanlısı Ali Yamuç’un tutuklandıktan sonra cinayeti üstlenerek ‘para için’ yaptığını söylediği belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Bir hafta sonra, katil Ali Yamuç’un eşine bir mektup yazdığı ortaya çıktı. Mektupta bir mermer ocağı sahibini suçlayarak ‘Bana vaat ettiğiniz ödemeyi yapın. 10 gün içerisinde param gelmez ise görüşürüz. İpleriniz cebinizde haberiniz olsun’ yazıyordu. Bu mektup nedeniyle Fatma Yamuç da cinayete iştirak suçuyla tutuklandı. Ancak soruşturma derinleştirilmedi. Ali Yamuç, gerçekten katil ise kimlerle bağlantısı olduğu ortaya konulmadı, cep telefon kayıtları ayrıntılı araştırılmadı.”

Zanlı öldü, dava düşürüldü

Yamuç’un “intiharının” ardından dosyanın kapatıldığı belirtilen açıklamada, eşi Fatma Yamuç’un da beraat ettiği ancak  mahkemenin, olası azmettiriciler hakkında ve Fatma Yamuç’un da delilleri kararttığı için suç duyurusunda bulunulmasına karar verdiğine dikkat çekildi.

Dosyanın derinleştirilmesine ilişkin taleplerinin hem savcılık hem de Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi’nce reddedildiğini söyleyen Büyüknohutçu ve Koç şunları söyledi:

“Maalesef azmettiriciler yönünden yeni soruşturma yapılmadı ve dosya tamamen kapatılmış oldu. Üstelik bu, mahkemenin suç duyurusu kararına rağmen yapıldı. Cinayetlerin üstü baştan beri eksik soruşturmayla örtüldüğü gibi suç ihbarımız da sonuçsuz kalmıştır. Ali Yamuç’un cezaevinde ne şekilde öldüğü, ölümüne kimlerin yardım ettiği de belirlenmemiştir. Kamuoyunda son yıllarda öne çıkan çoğu cinayet gibi Büyüknohutçular davasının üstü de örtülmek istenmektedir. Baştan beri dosyada ‘gizli bir el’, delilleri karartmaya çalışmıştır. Adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle dosyayı Anayasa Mahkemesine taşıyacağımızı ve bu dosyanın peşini bırakmayacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.