ManşetDünyaSağlık

Büyük detoks: AB, zehirli kimyasallara karşı şimdiye kadarki en büyük kısıtlama planını açıkladı

0

Avrupa Çevre Bürosu’nun (EEB) açıklamasına göre Avrupa; kozmetik, oyuncak ve bebek ürünleri dahil olmak üzere tüketici malları ve profesyonel ürünlerin yüzde 74’ünde buluna npotansiyel olarak toksik 12 bin çeşit kimyasala kısıtlama getirmeyi planlıyor.

EEB kimyasal politikası yöneticisi Tatiana Santos, Avrupa Komisyonu‘nun açıkladığı bu kararın, zararlı maddelerin artan tehdidine karşı artan tehditle yüzleşmede “yeni bir sayfa açtığını” söyledi. ‘Büyük detoks’ adı verilen kısıtlama, üretilen hemen hemen tüm ürünlerin güvenliğini artırmayı ve okulların, evlerin ve iş yerlerinin kimyasal yoğunluğunu hızla düşürmeyi hedefliyor.

Pazartesi günü yayınlanan yol haritasına göre kanser, kısırlık riski yaratan, aşı verimliliğini azaltan ve diğer sağlık sorunlarıyla bağlantılı olan maddeleri yasaklamak için mevcut yasalardan da destek alınacak.

Plan, su şişeleri gibi ürünler için kullanılan sert plastiklerin içindeki alev geciktiriciler, PVC ve bisfenoller gibi kimyasalların tüm alt kategorilerini ve doğada bozunmaları çok uzun sürdüğü için “sonsuz kimyasallar” olarak bilinen PFA‘ları da kapsayacak.

Yasaklı maddeler listesi, Avrupa Kimyasallar Ajansı tarafından düzenli olarak gözden geçirilecek.

The Guardian‘a konuşan Cosmetics Europe genel müdürü John Chave, listeye cildi hassaslaştıran pek çok maddenin de bulunduunu belirterek çeşitli kozmetik ürünlerinin yasaklardan etkilenebileceğini söyledi

Kozmetiklerin yanı sıra, boyalar, temizlik ürünleri, yapıştırıcılar, yağlayıcılar ve böcek ilaçları da yasaklardan etkilenebilir.

Cefic ticaret grubu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yeni yasaklar sektörün yıllık yaklaşık 500 milyar Euro’luk yıllık cirosunun dörtte birinden fazlasını vurabilir. Sektörler, daha dar çerçeveli bir kısıtlamayı ve daha güvenli alternatif ürünler geliştirmeye yardımcı olacak teşvikler ve ithalat kontrolleri yapılmasını savunuyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.