ManşetTarım-Gıda

Bursa’da GDO Çalıştayı

0

Bursa’da bu hafta sonu “GDO’ların Sosyal ve Hukuksal Boyutu” başlığı altında bir çalıştay düzenleniyor. Ekolojik Yaşam Derneği (EKODER) 6-7 Ekim 2012 tarihlerindeki çalıştay Konak Kültür Evi ve Nilüfer Kent Konseyi toplantı salonunda gerçekleşecek.

Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların Sosyal ve Hukuksal Boyutu” başlıklı iki günlük etkinlik ile alanda aktif  STKların, bilim insanlarının ,Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcilerinin, Biyogüvenlik Kurulu temsilcilerinin, uzman ve hukukçuların bir araya gelerek şimdiye kadar Türkiye’de yürütülen hukuksal ve sosyal süreç ,tarımsal ve ekonomik etkiler ve Türkiye’deki ve Dünyadaki kamuoyu tepkileri ve sosyal örgütlenmelerin tartışılması amaçlanmakta.

Çalıştayda ilk sözü alan BM GEF koordinatörü Görkem Argun, “GDO’ların hukukunun oluşmasına katkı sunmak istiyoruz” dedi. Çalıştayın ilk panelinde söz alan  Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan Mehmet Çobanoğlu GDO’ların kontol ve denetimini anlattı. “3 GD soyaya 16 GD mısıra yem olarak izin verildi. Bunlarda etiketleme zorunluluğu var. Gıda müracatları geri çekildi” diyen Çobanoğlu, “Binde 9 eşik değeri etiketleme değeri olarak konuldu. Soya yem ve boya sanayinde kullanılıyor” şeklinde konuştu.

2. Panelde söz alan Av. Emre Batury Altınok, Biyogüvenlik Hukuku ve İhtiyat İlkesi sunumu ile çalıştay katılımcılarını bilgilendirdi. Ticarete konu alan GDO başvurularını derneklerin yapmakta olduğunu söyleyen Altınok başvururları şirketlerin yapması gerektiğini belirtti.

Greenpeace Akdeniz’den Tarık Nejat Dinç Yemezler Kampanyası-GDO Anketi Sonuçlarının Değerlendirilmesini çalıştay katılımcıları ile paylaştı. Dinç, anket sonucunda Türkiye kamuoyunun GDO’nun ne olduğunu biliyorum diyenlerin %82, GDO’lara karşıyım diyenlerin %81, Bir üründe GDO varsa o ürünü almam diyenlerin %83; aynı markanın gdosuz ürününü de almam diyenlerin ise %60 oranında çıktığını belirtti.

26-44 yş arası büyükşehirlerde yaşayanların %95’inin GDO başvurusu yapan şirkete güvenini yitirdiğinin yaptıkları kamuoyu yoklaması ile ortaya çıktığını ifade eden Greenpeace Akdeniz’den Yemezler Kampanyası koordinatörü Tarık Nejat Dinç, “GDO’ların amaç dışı söz kullanımı var. Yem diye ithal edilip gıda üretiliyor. Halkın %73 denetimlere güvenmiyor” diye konuştu.

Bugün ve yarın devam edecek çalıştayı canlı olarak twitter.com/yesilgundem adresinden takip etmek mümkün.

Çalıştay programı hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için ekoder.org.tr/

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.