Bursa’da GDO Çalıştayı

Bursa’da bu hafta sonu “GDO’ların Sosyal ve Hukuksal Boyutu” başlığı altında bir çalıştay düzenleniyor. Ekolojik Yaşam Derneği (EKODER) 6-7 Ekim 2012 tarihlerindeki çalıştay Konak Kültür Evi ve Nilüfer Kent Konseyi toplantı salonunda gerçekleşecek.

Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların Sosyal ve Hukuksal Boyutu” başlıklı iki günlük etkinlik ile alanda aktif  STKların, bilim insanlarının ,Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcilerinin, Biyogüvenlik Kurulu temsilcilerinin, uzman ve hukukçuların bir araya gelerek şimdiye kadar Türkiye’de yürütülen hukuksal ve sosyal süreç ,tarımsal ve ekonomik etkiler ve Türkiye’deki ve Dünyadaki kamuoyu tepkileri ve sosyal örgütlenmelerin tartışılması amaçlanmakta.

Çalıştayda ilk sözü alan BM GEF koordinatörü Görkem Argun, “GDO’ların hukukunun oluşmasına katkı sunmak istiyoruz” dedi. Çalıştayın ilk panelinde söz alan  Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan Mehmet Çobanoğlu GDO’ların kontol ve denetimini anlattı. “3 GD soyaya 16 GD mısıra yem olarak izin verildi. Bunlarda etiketleme zorunluluğu var. Gıda müracatları geri çekildi” diyen Çobanoğlu, “Binde 9 eşik değeri etiketleme değeri olarak konuldu. Soya yem ve boya sanayinde kullanılıyor” şeklinde konuştu.

2. Panelde söz alan Av. Emre Batury Altınok, Biyogüvenlik Hukuku ve İhtiyat İlkesi sunumu ile çalıştay katılımcılarını bilgilendirdi. Ticarete konu alan GDO başvurularını derneklerin yapmakta olduğunu söyleyen Altınok başvururları şirketlerin yapması gerektiğini belirtti.

Greenpeace Akdeniz’den Tarık Nejat Dinç Yemezler Kampanyası-GDO Anketi Sonuçlarının Değerlendirilmesini çalıştay katılımcıları ile paylaştı. Dinç, anket sonucunda Türkiye kamuoyunun GDO’nun ne olduğunu biliyorum diyenlerin %82, GDO’lara karşıyım diyenlerin %81, Bir üründe GDO varsa o ürünü almam diyenlerin %83; aynı markanın gdosuz ürününü de almam diyenlerin ise %60 oranında çıktığını belirtti.

26-44 yş arası büyükşehirlerde yaşayanların %95’inin GDO başvurusu yapan şirkete güvenini yitirdiğinin yaptıkları kamuoyu yoklaması ile ortaya çıktığını ifade eden Greenpeace Akdeniz’den Yemezler Kampanyası koordinatörü Tarık Nejat Dinç, “GDO’ların amaç dışı söz kullanımı var. Yem diye ithal edilip gıda üretiliyor. Halkın %73 denetimlere güvenmiyor” diye konuştu.

Bugün ve yarın devam edecek çalıştayı canlı olarak twitter.com/yesilgundem adresinden takip etmek mümkün.

Çalıştay programı hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için ekoder.org.tr/

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR