EğitimManşet

Bursa’da açığa alınan öğretmenler: “Hukuksuzluğa karşı bir aradayız”

0

Açığa alınan öğretmenler Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplandı.

Tüm Türkiye’de 2016-2017 eğitim öğretim yılının başladığı 19 Eylül günü Bursa Eğitim Sen Şubesi, Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açığa alına öğretmenlerle ilgili basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına STK’lar ve öğretmenlerin dışında CHP milletvekili Lale Karabıyık ‘ta katıldı.

Basın bildirisini okuyan Bursa Eğitim Sen Şube Başkanı Cihat Uygur bildiriyi okumaya “2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı 1 Milyonu aşkın öğrenciyi öğretmensiz bırakan darbeci zihniyetin hukuksuz uygulamaları ile açılıyor” ifadesi ile başladı.

20

Darbe girişiminin hükümet tarafından muhalif kesimlere karşı cadı avı başlatmaya gerekçe olarak kullanıldığı, terör suçu adı altında kamuoyu desteğinin alınmaya çalışıldığından bahseden Uygur; bu avın esas olarak açığa alınan, çoğu Eğitim Sen üyesi 11 bin 301 eğitim emekçisinin sendikal örgütlülüğüne karşı gerçekleştirildiğini ifade etti.

Sözleşmeli öğretmenlik uygulaması ve 4+4+4 eğitim düzenlemesinin eğitim sisteminin sonunu getireceğini ifade eden Uygur yeni eğitim müfredatı ile ilgili “Türkiye’nin eğitim müfredatı, ülkedeki kültürel ve dilsel çeşitliliği ve zenginliği yok sayan, farklı inanç ve kimlikleri dışlayan, piyasanın ihtiyaçlarına yanıt vermeye çalışan, bireyciliği ve özellikle dini değerleri öne çıkaran bir içeriktedir.” şeklinde konuştu.

Eğitim Sen olarak her türlü baskıcı ve anti-demokratik uygulamaya karşı eğitim emekçilerinin yanında olacaklarını ifade eden Uygur Eğitim Sen olarak taleplerini okudu.

”- 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kamuda başlatılan hukuksuz ihraçlara, açığa almalara derhal son verilmeli, darbe girişimi ile somut bağlantısı olmayan kamu personeli en kısa sürede görevine başlatılmalıdır.

– Hükümet sendikal eylemleri zorlama yorumlarla suç kapsamına almaktan vazgeçmeli, yasa dışı her türlü girişimden uzak durmalı, sendikal eylemleri nedeniyle açığa alınan tüm eğitim emekçileri, ayrım yapmaksızın en kısa sürede görevlerine iade edilmelidir.

– Hükümet eğitim sistemini uçuruma doğru sürükleyen eğitimi dinselleştirme ve ticarileştirme uygulamalarına derhal son vermelidir. Eğitim sistemini içinden çıkılmaz hale getiren MEB’in başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere, bugüne kadar dini vakıf ve cemaatlerle yaptığı tüm ortaklıklar ve imzalanan protokoller iptal edilmeli, laik-bilimsel eğitim karşıtı uygulamalara derhal son verilmelidir.

– Eğitim müfredatında yer alacak bilgi ve değerler, demokrasi karşıtı (dini istismara dayanan, ırkçı, etnik ayrımcı, bölgeci, cins ayrımcı, farklı renk ve kültürleri aşağılayıcı, savaş yanlısı, çevre düşmanı, piyasacı vb) olmamalı, var olanlar çıkarılmalı, müfredat oluşturulurken tek referans bilim olmalıdır. Müfredatta yer alan konu amaç, hedef, öğretim ilke ve yöntemlerinin, kavramların çocukların sosyal ve kültürel gelişim düzeylerine uygun olmalıdır.

– MEB, eğitimde esnek, güvencesiz ve performansa dayalı çalışma uygulamalarının yaygınlaşmasına neden olacak olan sözleşmeli öğretmenlik uygulamasından derhal vazgeçmeli, herkese kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanmalıdır.

 

Haber: Özgecan Aşlamacı Şahin

(Yeşil Gazete)

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.