DünyaManşet

‘Burası ABD, burada haydutça şeyler yapmıyoruz’: ABD’de günün konusu Erdoğan’ın korumalarının karıştığı kavga

0

Washington Büyükelçilik konutu önünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı karşılamaya gelenler ile protesto edenler arasında dün çıkan kavga bugün Amerikan basınının en çok gündeme çıkardığı konu oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti sırasında Türkiye Büyükelçiliği rezidansında çıkan kavga sırasında Erdoğan’ın da orada olduğu ve kavgayı makam aracından bir süre izlediği ortaya çıktı.

Olayların büyümesi üzerine bir ara Büyükelçi Serdar Kılıç da konuttan çıkmış ve polislere “Bunlara siz izin veriyorsunuz” diyerek tepki göstermişti.

HDP ve YPG sempatizanlarıyla, Cumhurbaşkanlığı korumaları arasından çıkan kavgaya ilişkin ise bugün Washington Belediyesi’nden ve polisinden sert bir açıklama yapıldı.

“Türkiye Büyükelçiliği Rezidansı’nın dışındaki barışçıl gösteriye yönelik saldırı açıklaması” başlıklı duyuruda, olayın belediye başkanı tarafından şiddetle kınandığı ve soruşturma yürütüleceği bildirildi.

Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, “barışçıl gösterilere yönelik saldırının, başkentin değerlerine ve Amerikan halkının haklarına hakaret” olduğunu söyledi.

ABD Dışişeri’nden açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Beyaz Saray ziyareti sonrası geçtiği Türk Büyükelçilik Rezidansı önünde protestocu bir grupla Erdoğan’ın korumaları arasında çıkan kavga sonrasında yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada “Protestocular ve Türk güvenlik yetkililerinin karıştığı şiddet olaylarından endişe duyuyoruz.” ifadeleri yer aldı.

Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert imzalı açıklamada, “konuşma özgürlüğüne verilecek uygun yanıtın asla şiddet olmadığı” belirtildi. “Her yerdeki insanların ifade ve barışçı protesto özgürlüğünü destekliyoruz” denen açıklamada endişelerin Türk hükümetine en güçlü şekilde iletildiği de yer aldı.

Haydutça tavır!

9 kişinin yaralandığı kavgaya ilişkin, eski ABD Başkanı Barack Obama’nın yardımcısı John McCain de Twitter hesabı üzerinden tepki gösterdi.

McCain şu ifadeleri kullandı:

“Burası Amerika Birleşik Devletleri. Burada böyle şeyler yapmıyoruz. Böyle haydutça bir tavrın hiç bir mazereti olamaz.”

Büyükelçilik: Göstericiler provoke etti

Amerika’nın başkenti Washington’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumalarının da karıştığı iki grup arasındaki kavga sonrası bir açıklama da Türkiye Washington Büyükelçiliği’nden geldi.

Büyükelçilik basın müşavirliğinden İngilizce olarak yapılan yazılı açıklamada, Türkiye ve ABD tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK bağlantılı bir grubun izinsiz olarak olayın gerçekleştiği ‘Sheridan Meydanı’nda toplandığı, buranın büyükelçinin konutunun hemen önünde olduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı konutu ziyaret ettiği sırada, Erdoğan’ı karşılamak için barış içinde toplanan Türk asıllı Amerikan vatandaşlarının göstericiler tarafından şiddetli biçimde provoke edildiği bildirildi. Açıklamada, Türk asıllı Amerikalı oldukları tekrar belirtilen kişilerin kendilerini savunma amacıyla yanıt verdiklerini, aralarından bir kişinin de ağır yaralandığı kaydedildi.

Türkiye Büyükelçiliği’nin açıklamasında son olarak, şiddet ve yaralanmaların izinsiz grubun provokatif protestosunun sonucu yaşandığını belirtirken, gelecekte benzer eylemlerin gerçekleşmemesi için gerekli tedbirlerin alınmasını umut ettikleri bildirildi.

Açıklamada, Amerika basınında yer aldığı gibi, kavgaya Erdoğan’ın korumalarının karışıp karışmadığı belirtilmedi.

(Amerika’nın Sesi, Odatv, Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.