ManşetTürkiye

Bugün her yer Hopa, herkes Metin Lokumcu

0

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğmiz yıl 31 Mayıs’taki Hopa mitinginde HES’leri protesto etmek için pankart asmak isteyen eylemcilere polisin sert müdahalesi sonucu çıkan olaylarda öğretmen Metin Lokumcu, biber gazı nedeniyle yaşamını yitirmişti. Başbakan Erdoğan, eylemcilerieşkiyalar olarak nitelendirip, Biri ölmüş adını bile anmak istemiyorum demişti. Olayların ardından Hopa’da adetacadı avıbaşlatılmış, yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı. Erzurum, Ankara, İstanbul ve Hopa’da davalar açılmıştı.

Lokumcu için ölümünün birinci yıldönümünde Hopa’da ve yurt genelinde anma etkinlikleri düzenlenecek. Eğitim-Sen, CHP, Halkevleri, ÖDP, ESP, Esnaf Sanatkârlar Odası, Esnaf Kefalet Kooperatifi, Şoförler Cemiyeti Hopa’da yayınladıkları ortak açıklamada,Eşkıyalık, gücünü tarihten alır.  Eşkıyalar, bozguncu, talancı iktidar sahiplerinin korkulu rüyaları olurlar.  İngiltere’de Robin Hood, Meksika’da Pancho Villa, Endülüs’te Diego Corrientes, Rusya’da Stenka Razin’dirler. Köroğlu’durlar, Dadaloğlu’durlar, Karacaoğlan’dırlar, Pir Sultan’dırlar ve Metin Lokumcu’durlar. Adları değil, direnişleri anlatılır, yazılır tarih boyunca. Yaşam alanlarını gasp edenlere karşı, haklarını savunan, halkın ‘eşkıya devrimci’ kahramanlarıdır onlar denildi. Derelerin Kardeşliği Platformu’ndan (DEKAP) yapılan açıklamada iseöldürdükleri sandıkları Metin, şimdi binlerce Metin olarak ülkenin tüm vadilerinde, derelerinde, tarlalarında ve doğal yaşam alanlarında yaşıyor ve yaşayacak. Hopa Metin Lokumcu Meydanı’nda,  Hopa halkıyla birlikte ‘Metin’ olacağızdenildi.

Meydana adı verilecek

Lokumcu, Hopa’da yaşamını yitirdiği ilçe meydanında bugün saat 13.00’de düzenlenecek törenle anılacak. Hopa meydanının adı daMetin Lokumcu Meydanıolarak değiştirilecek. Hopa’daki anmanın ardından Kemalpaşa ilçesinde Lokumcu’nun mezarı başında bir anma töreni düzenlenecek. Etkinliklere, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da katılacak.

Her yer Hopa…

Lokumcu için yurt genelinde de anma etkinlikleri düzenlenecek. İstanbul’da emek ve demokrasi güçleri, bugün 19.30’da Şişli Camii önünde toplanarak AKP İl Başkanlığı binasına yürüyecek. İzmir’de ise 31 saat:18.30’da YKM önünde toplanan yurttaşlar AKP İzmir İl Başkanlığı’na yürecek. Ankara’da saat 18.00’de Sakarya’da toplanan emekçiler AKP İl Başkanlığı binasına yürüyecek. ÖDP Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun il örgütleri Lokumcu’nun kitlesel bir mitingler düzenleyecek.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.