ManşetTürkiye

Bugün 10.10.10… Bugün eylemce günü!

0
10/10/10 eylemlerinin ilki sabah gün doğumunda Yeni Zelanda'da başlatıldı. (Kaynak 350.org)

10/10/10 eylemlerinin ilki sabah gün doğumunda Yeni Zelanda'da başlatıldı. (Kaynak 350.org)

Bugün, 10 Ekim 2010, yani 10.10.10. Bugün aktivistler dünyanın 188 ülkesinde yapacakları 7347 eylemle, yani dünyanın en yaygın eylem ağıyla, küresel ısınmayı durdurmak için işbaşına geçmeye hazır olduklarını tüm dünyaya gösterecekler. Türkiye de bu ülkelerden biri. İstanbul, Ankara, İzmir ve başka yerlerde çok sayıda eylem aynı anda yapılacak. Be arada eylemler gün doğumunda Yeni Zelanda’da başlatıldı.

Bugünkü 10/10/10 etkinliklerinin en büyüğü saat 15:00’de Galatasaray meydanında başlayacak. Taksim meydanına kadar yapılacak müzikli danslı bir yürüyüşün ardından Noam Chomsky ve Richard Falk’ın da aralarında bulunduğu aktivistler konuşmalar yapacaklar.

Eylemin çağrıcılarından, 350 hareketinin kurucusu Bill McKibben’ın ABD Greenpeace’den Phil Radford ve Rainforest Action Network’ten (Yağmurormanları Eylem Ağı) Becky Tarbotton ile birlikte yazdığı “Neler Yapmalıyız” başlıklı mektubu bugünkü eylem için yapılmış önemli çağrılardan biri. Mektubun tam metnini yayınlıyoruz:

İklim Değişikliğinin ciddiye alınması için neler yapmalıyız?

Tanrım ne yazdı ama… Federal bilimadamları insanlık tarihinin en sıcak 6 ayı, en sıcak yılı ve en sıcak 10 yılını geçirdiğimizi açıkladılar. 19 ulus zamanın en yüksek sıcaklık rekorlarını kırdı. Pakistan’da dereceler Asya’da ölçülen en yüksek sıcaklığı, 54′ü (129F) gösterdi. Moskova’nın destansı sıcak hava dalgaları ve yangınlara boğulmasına ya da beklenmedik selin Pakistan’ın yarısını alıp götürmesine bakacak olursak bu rakamların yalnızca teoride kalmıyor.

Ama bunlar yalnızca olanların yarısı. Bu yaz aynı zamanda ABD 20 yıllık küresel ısınma ile ilgili ‘iki partili hiçbir şey yapmama’ rekorunu koruma kararı aldı. Küresel ısınma tanrının işi değil. Dünyanın en karlı ve güçlü endüstrilerine karşı duruyoruz: Fosil yakıtlardan rekor kar eden firmalar. Ve onları nazikçe sorarak alt edemeyiz. Koca Petrol ve Koca Kömürün finansal gücüne geri adım attıracak, daha önce hiç oluşturmadığımız kadar büyük bir hareket oluşturmaya ihtiyacımız var. Bu hareket bizim tek gerçek umudumuz ve geleceğini çizmemiz için yardımınıza ihtiyacımız var.

Derhal ve kati olarak alınması gereken önceliklerimiz var. Mesela, iklim krizine birçok çözümümüz olduğunu göstermek için 10/10/10′da dünyanın birçok yerinden Küresel İş Partisine (Global Work Party) katılımlar olacak. Yalnızca güneş panellerimizi kuracağımız değil aynı zamanda siyasi liderlere “Biz çalışıyoruz. Peki ya siz?” mesajı vererek yüzlerini kızartabileceğimiz güzel bir gün olacak. Aynı zamanda ülkenin dört bir yanında avukatlar ve topluluklar yeoman’in organizatörlüğünde yeni kömür santrallerine karşı savaşacak, aktivistler kurumsal canilere kredi vermemeleri için bankaları ikna etmeye, kent meclisleri kentlerini nasıl daha etkin ve dirençli yapabilecekleri üzerine çalışacaklar.

Bu emekler gerekli olsalar da yeterli değiller. İlerleme kaydettiğimiz doğru ancak fiziksel durumun kötüye gittiği kadar hızlı değil. Zaman bizden yana işlemiyor. Bu yüzden oy hakkı hareketi, sivil hak hareketi ve kurumsal küreselleşme karşıtı savaşta olduğu gibi kitlesel doğrudan eylemlerin bu harekette daha büyük rolü olmalı. Şimdi bile, Appalacinia kömür yatağındaki çevreciler bu taktikleri küçük çapta da olsa iyi şekilde kullanmaktalar.

Sosyal değişimi neyin tetikleyeceğini kimse önceden bilemez. Paul Revere İngiliz ilerlemesine dikkat çeken tek binici değildi. Rosa Parlestan’dan önce de birçok kişi otobüsün arkalarına ilerlemeyi reddetti. Ama iki şeyi biliyoruz. İlki, birlik olarak hareket etmeliyiz ve ikincisi, birçok aklın birlikte çalışması daha akıllıcadır. Bu yüzden yardımınıza ihtiyacımız var. Gezegenimiz için farklı topluluklarda diğer işinizi yaparken doğrudan eylem olasılıklarını düşünün ve onları yazıp bize gönderin. Burada size yol gösterebilecek bazı düşünceler var:

– Eylemlerimiz Gandhi’nin, Martin Luther King Jr.’nin ve diğer barışçıl aktivistlerin ruhundan ilham almalı. Şiddet yok, mallara zarar vermek yok.

– Halktan birçok katılımcıyla geniş eylemlere ihtiyacımız var. Yüzlerce, binlerce düşünün. Yani öyle az sayıda cesur uzmanın yürütebileceği taktikler üzerine düşünmeyin. Tüplü dalış ya da tırmanış yapacak yüzlerce insanımız olmayacak.

– Fosil yakıt ekonomisini anlamlı bir süre için fiziksel olarak kapatabileceğimizi bir dakika bile düşünmüyoruz çünkü çok büyükler. Kirli, eski kömür yakan santraller gibi etkin ve sembolik hedeflere yönelmeliyiz ve onları karbonu hızlıca kesmenin ihtiyaç ve fırsatlarını anlatmak için kullanmalıyız.

– Eylemlerimiz, yerel grup ve akivistlerin ele ele organize olduğu topluluklarda köklenmeli.

– Taktiklerimiz uzaktan izleyenleri de bize katmalı, uzaklaştırmamalı. Provokatör ve tahrikçileri uzak tutacak ve halkın geri kalanını gerçekten etkileyecek cinste insanları çekecek etkin yollarımız da olmak zorunda. Disiplin önemli.

– Planlarımızda şeffaf ve açık olmalı, gizliliğe bel bağlamamalıyız. İşimizi hukukun yanımızda olacağı şekilde kesin yapmalıyız. Metodumuz sürpriz olamaz.

– Güzellik önemlidir. Karşıtlarımız tarafından çalınmış dünyadaki güzellik ve aynı zamanda kalpler ve akıllar adına savaşıyoruz.

– Kaynaklarımız sınırsız değil. Bu tip eylemlerin masraf ve güçlüğü hızlıca artabilir. Çevreyle ilgili her şeyde olduğu gibi tutumluluk ve sadelik erdemdir.

Gruplarımızın hepsinin uluslararası bağlantıları olsa da şu an yalnızca Amerika için düşünmekteyiz. Bunun üç nedeni var. Bir, zaten dünyanın bazı yerlerinde aktivistler bize çok şey öğretecek harika işler çıkardılar. İki, tarihsel olarak iklim değişiminin en büyük sebeplerinden biri olduğumuza göre, Amerika olarak gerçekten artık biraz liderlik göstermeliyiz. Ve üç, biz Amerikalılar doğrudan eylem yaparken gerçek ve ciddi risklerle karşı karşıya kalsak da, diğer birçok ülkede bir sürü insanın aynı şeyleri yapması on yıllar ya da daha uzunca bir süre kapıları kapatabilir. O yerlerde diğer taktikler yeterli olmalı.

Bu mektup yalnızca üç farklı çevreci gruptan gelmiş olsa da, biz bu kavganın herkese açık olmasını istiyoruz. Planlar ilerledikçe, hedeflerimiz ve taktiklerimizi benimseyen diğer organizasyonlarla da birlikte çalışmaktan mutluluk duyarız. Zaten gruplar arasındaki sınırları kaldırmanın başarının anahtarı olduğuna inanmaktayız. Size ulaşmak için elimizden geleni yapacağız ancak siz de lütfen katılma isteğinizi bize ilettiğinizden emin olun.

Fikirler için özel bir e-posta adresi açtık: [email protected] . Sonbaharın sonuna doğru bu fikirleri değerlendirip ilkbahardan itibaren uygun eylemler düşüneceğiz.

Biliyoruz ki bu strateji hepinizin ilgisini çekmeyecek. Olabilir… Ama yardım etmek için daha başka binlerce faydalı yol var ve kimseyi işlerinden alıkoymak da istemeyiz. Eğer herhangi bir fikriniz varsa lütfen bize gönderin. Bizim için bunun uzun soluklu bir savaş olacağı çok açık ve ilkelere bağlı ve yaratıcı olmamız gerekecek. Bunun büyük bir parçası olduğunuz için çok teşekkürler.

Bill McKibben, 350.org,
Phil Radford, Greenpeace USA
Becky Tarbotton, Rainforest Action Network

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.