ManşetTürkiye

“Bu operasyon anarşizme yöneliktir”

0

14 Mayıs Pazartesi günü gerçekleşen operasyonlara karşı, Devrimci Anarşist Faaliyet basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, “T.C Devleti’nin, tarihinde ilk kez anarşistleri hedef alarak yaptığı bu operasyon doğrudan anarşizme ve anarşistlere yöneliktir” dendi.

Devrimci Anarşist Faaliyet adına okunan basın açıklamasında Düzenlenen operasyonlar kapsamında, Kadıköy’de bulunan Paylaşma ve Dayanışma Derneği’ne, 26A Kolektifi’nin Taksim’deki kafesi olan Kafe26A’ya, birçok Devrimci Anarşist Faaliyet‘linin, Lise Anarşist Faaliyet‘linin, Paylaşma ve Dayanışma Derneği üyesinin ve Kolektif 26A gönüllüsünün evlerine ‘terörle mücadele ekipleri’ tarafından, kar maskeleri ve uzun namlulu silahlarla eş zamanlı baskınların düzenlendiği ifade edilirken, “ Yapılan operasyonlarda arkadaşlarımız polis tarafından darp edilerek gözaltına alınırken, bunun dışında bir çok anarşist birey de bu gözaltı terörüne maruz kaldı” dendi.

‘DEVLET İLK DEFA ANARŞİSTLERİ HEDEF ALDI’ AÇIKLAMASI

Açıklamanın devamında “ Anarşizmin bu topraklarda toplumsallaşmaya başladığı şu günlerde, yapılan operasyonların ve baskıların amacı anarşizmin ve mücadele etmekte olan anarşistlerin sindirilmesidir. T.C Devleti’nin, tarihinde ilk kez anarşistleri hedef alarak yaptığı bu operasyon doğrudan anarşizme ve anarşistlere yöneliktir” denerek operasyonlar eleştirildi.

İHSAN ELİAÇIK’IN KIZI DA ALINMIŞTI

Operasyonlar dahilinde 60 kişi gözaltına alınırken bu kişilerin arasında Antikapitalist Müslüman Gençler Grubu’dan İhsan Eliaçık’ın 21 yaşındaki kızı, İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Zeynep Eliaçık da var. Bu arada Zeynep Eliaçık’ın gözaltı süresinin uzatıldığı öğrenildi. VATAN’a konuşan İhsan Eliaçık, kızının hangi suçtan gözaltına alındığını bilmediğini söyledi:

“Kızım, 1 Mayıs günü Taksim Meydanı’nda benimleydi ancak onun dışında neler olduğunu bilmiyorum. Dün (önceki gün) öğle saatlerinde biz Onurkent’teki evimizde yokken Terörle Mücadele’den gelen ekipler evimize gelip oğlumuza Zeynep’in nerede olduğunu sormuşlar. Evin altını üstüne getirmişler ve kızımın bilgisayar ve hard diskine el koymuşlar. Kızımı da yoldan çevirip Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne götürmüşler. O andan bu yana kızımla doğrudan görüştürülmüyorum. Bana kızımın neyle suçlandığını da söylemiyorlar. Benim öğrenebildiğim kadarıyla Zeynep iddia edildiği gibi bir kafede otururken yapılan operasyon sonucu değil, 1 Mayıs’taki olayları çıkardığı iddia edilen birkaç kişi ile internette yazışma yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınmış durumda. Yarın serbest bırakılacağını düşünüyorum, çünkü kızım asla iddia edildiği gibi şiddet olaylarının içine girmez. Sorgulama bittikten sonra avukat arkadaşlarımızla bir araya gelip bu gözaltına alma ve sorgulama esnasında hak ihlali yapılıp yapılmadığını değerlendireceğiz. Bir hak ihlali söz konusuysa ben de sorumlular hakkında hukuki girişimlerde bulunacağım.”

HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARI DA GÖZALTINDA

1 MAYIS operasyonlarında gözaltına alınanlar arasında hayvan hakları konusundaki çalışmalarıyla bilinen “Yeryüzüne Özgürlük Derneği” üye ve yöneticileri de var. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Hülya Yalçın, VATAN’a şunları söyledi: “Biz arkadaşlarımızın gözaltında alındığını dün öğrendik. Önce herhalde bir yanlışlık vardır diye düşündük. Sorgu devam ettiği için kendileriyle henüz konuşma fırsatı yakalayamadık. Emniyet güçlerinin verdiği bilgi sadece 1 Mayıs’taki olaylara ilişkin olarak yapılan genel fotofilm tespitleri sonrası arkadaşlarımızın tespit edildiği yönünde. Ancak tam olarak neyle suçlandıklarını ve nasıl tespit edildikleri bize söylenmedi. Hayvan hakları savunucuları diğer ülkelerde de terörist muamelesi görüyor. Bu dernekteki arkadaşların tek amacı hayvan hakları konusunda farkındalık yaratmaktı ve özellikle olayın olduğu yerlerden uzak durma, bu amaçtan kesinlikle sapmama ve sistemle dalaşmama kararları almışlardı. Şu anda sorguda olan 5 arkadaşımız için biz gerekli takibi yapıyoruz. Yarın serbest bırakılacaklarını düşünüyoruz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.