İklim KriziEnerjiManşet

Britanya iki ay boyunca kömürden elektrik üretmeyerek rekor kırdı

0

Britanya, Çarşamba günü itibariyle kömürden elde edilen elektriği dünyayla paylaştığı 1880’li yıllardan bu yana ilk kez iki ay boyunca elektriğini kömürden elde etmedi. Elektrik sistemleri operatörü National Grid ESO 9 Nisan’dan bu yana ülkede kömür tüketilmediğini açıkladı.

Yapılan açıklamada kırılan bu rekorun sebebi olarak koronavirüs tedbirleri sebebiyle elektrik talebinin azalması ve Mayıs ayının kayıt altına alınan güneşli gün sayısı en fazla olan mayıs ayı olması gösterildi. Bu sayede ülkede elektrik güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilebildi.

2024’te santrallerin kapatılması hedefleniyor

Kömürsüz geçen gün sayısı rekoru daha önce 18 gün altı saat ve 10 dakika süre ile Haziran 2019 tarihinde kırılmıştı. Yeni rekorda Kuzey İrlanda ulusal şebekenin ir parçası olmadığı için yalnızca İngiltere, Galler ve İskoçya’yı kapsıyor.

Birleşik Krallık hükümetin 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşma çabalarının bir parçası olarak tüm kömür santrallerini 2024 yılına kadar kapatmayı umuyor.

National Grid ESO, Mayıs ayının elektrik üretimi açısından şimdiye kadarki en yeşil ay olduğunu belirtti. Buna göre bu ay içerisinde kilowatt saat başına 143 gram CO2 ile en düşük ortalama karbondioksit yoğunluğu ölçümlendi. Karbon yoğunluğu, üretilen her kilowatt saat elektrik için ne kadar karbon dioksit yayıldığını gösteriyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.