DünyaManşet

Britanya da silah satış izinlerini askıya aldı

0

Türkiye’nin Suriye operasyonu nedeniyle silah ambargosu uygulayan Avrupa ülkeleri kervanına Britanya da katılıyor. Dışişleri Bakanı Raab, Türkiye’ye tüm silah ihracatı izinlerini gözden geçirdikleri, yeni ihracat izinlerini askıya aldıklarını açıkladı.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna düzenlediği Barış Pınarı Harekatı’na uluslararası tepkilerin bazısı yaptırım halini alırken, silah ambargosu uygulayan Avrupa ülkeleri kervanına Britanya da katılıyor. Dışişleri Bakanı Dominic Raab, hükümetin Türkiye‘ye tüm silah ihracatı izinlerini gözden geçirdiğini, bu süre boyunca yeni silah ihracatı izinlerinin askıya alındığını açıkladı.

Parlamentoya hitap eden Raab, “Biz gözden geçirmeyi yürütürken, Suriye’deki askeri operasyonlarda kullanılabilecek kalemler için Türkiye’ye yönelik daha fazla ihracat izni çıkarılmayacaktır” dedi.

‘Nüfus değişimi dayatmayın’

“Türkiye’nin meşru endişelerini kabul ediyoruz” diyen Britanya Dışişleri Bakanı, diğer yandan “Suriye‘ye tek taraflı olarak nüfus değişimi dayatılmasına izin vermeyeceğiz” uyarısında bulundu.

New York Times gazetesi, ABD’li yetkililerin incirlik Üssü’ndeki nükleer silahlar için tahliye planı üzerinde çalıştığını yazdı. 

‘Müttefik bildiğimiz Türkiye, Rusya’ya çalışıyor’

Türkiye’nin eylemlerinin ‘pervasız ve ters etki yaratarak zarar verici’ olduğunu, bunun bir müttefikten beklenecek bir eylem olmadığını söyleyen Raab, ‘doğrudan Rusya‘nın işine yaradığı’ vurgusunu yaptı. Türkiye konusunda ABD ve diğer müttefiklerle işbirliğine her zamankinden çok ihtiyaç olduğunu ifade eden Raab, NATO’nun her zamankinden daha önemli olduğunu, ittifakın zayıflatılmak yerine güçlendirilmesi gerektiğini savunarak şu uyarıyı yaptı: “Türkiye’yi Rusya ve Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in kollarına itmekten kaçınmamız lazım.”

Britanya Dışişleri Bakanı, “IŞİD savaşçılarının bu ülkeye geri döndüğünü görmek istemiyoruz, ama reşit olmayanlarla yetim-öksüzlerin dönüşünü değerlendireceğiz” açıklamasını da yaptı.

Liste uzuyor

Daha önce Finlandiya, Norveç, İsveç, Hollanda, Fransa, Almanya ve Çekya‘dan Türkiye’ye silah ve mühimmat satışlarının askıya alınması kararı gelmişti. Ardından Türkiye’ye geçen yıl en çok silah satan ülke konumundaki İtalya silah ambargosu kararına katıldı. İspanya aynı kararı almaya hazırlandığı işaretini vermişti.

Diğer yandan dün Lüksemburg’da düzenlenen Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları toplantısında, Britanya’nın muhalefeti nedeniyle AB çapında Türkiye’ye silah ambargosu uygulanması konusunda uzlaşma sağlanamadı. Ancak ortak bildiride üye ülkelere Türkiye’ye silah satışlarının durdurmaları çağrısı yapıldı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.