Dünyaİklim KriziManşet

Brezilya’da rekor soğuk dalgası

0

Güney Brezilya‘a tarihi soğuk dalgası, bölgede yaşayanların çoğu için görülmemiş bir sürpriz yarattı.  Hava durumu servisi olan Climatempo‘nın verdiği bilgiye göre, geçen çarşamba geç saatlerde en az 43 şehirde kar veya dondurucu yağmur kaydedildi.

Güney Yarımküre’nin kışında, güney bölgesinde bile kar Brezilya’da nadir görülüyor. Ülkede son kar fırtınası 1957’de Santa Catarina eyaletindeki bir şehirde yaşanmış, 1.3 metre kar kaydedilmişti.

Bu hafta, yoğun kar ve don olaylarından en çok etkilenen eyalette dün termometreler -8 dereceyi göstererek yeni bir rekor kırdı.

Kar yağışının artmasıyla birlikte sıcaklıkların düşmeye devam etmesi bekleniyor. Mato Grosso do Sul, Sao Paulo, Minas Gerais ve Goias eyaletlerinde de don olabileceği belirtiliyor.

Eyaletin hava durumu tahmin kurulu MetSul tarafından yapılan açıklamada da “Soğuk hava kütlesi, Brezilya ve birkaç çevre ülkede çok yoğun etkisi gösterecek” denildi.

Kurumdan yapılan açıklamada,  “Rio Grande do Sul’da  30 yılı aşkın hava durumu tahminlerinde, bu kadar kuvvetli rüzgarlara ve büyük ölçüde görüşü azaltan yatay kar görmemiştik. Kuzey Amerikalıların kar fırtınası dediği şey bu” denildi.

Meteoroloji şirketi Somar Meteorologia da bölgedeki 40’tan fazla şehirde buzlanma ve en az 33 belediyede kar olduğunu bildirdi. Sağlık yetkilileri ise 1955’ten bu yana en düşük sıcaklık seviyelerinin görülmesinin beklendiği  soğuk dalgasına hazırlanmak için bir araya geldi.

İklim krizi olağanüstü hava olaylarını artırıyor

Meteorolojistler, olağandışı hava olayının, ülkeyi son birkaç gündür etkisine alan büyük bir kutupsal hava kütlesi ile bağlantılı olarak meydana geldiğini söylüyor. Halk da düşük sıcaklıklarla ilgili birkaç gön önceden uyarılmıştı.

Kar Brezilya’ya Goias ve Mato Grosso do Sul‘da saatte 80 kilometre hızındaki bir rüzgarın eşliğinde vardı ve bu olay da söz konusu bölgelerde nadir görülen bir durum.

Hava modellerindeki benzeri radikal değişiklikler, aşırı meteorolojik olayların artışı, sıklığı ve yoğunluğunun artışı insanın neden olduğu küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinden kaynaklanıyor.

Halk sevinçle karşıladı

Brezilyalılar ise karın gelişini sevinçle karşıladı. Halkın sokaklara döküldüğü görüntüler, sosyal medyaya da yansıdı ve hızla viral oldu. Daha önce kar görmeyen çocuklar kartopu oynadı, kardan adamlar yaptı.

Kamyon şoförü Iodor Goncalves Marques ise Reuters’a verdiği demeçte,  “62 yaşındayım ve hiç kar görmemiştim.  Doğanın güzelliğini görmek tarif edilemez bir şey” dedi.

Öte yandan, hava durumu danışmanlık firması Rural Clima‘nın ortağı Marco Antonio dos Santos‘a göre ise Brezilya’daki olağandışı soğuk hava zaten uluslararası kahve ve şeker fiyatlarını yükseltmişti. Yeni soğuk dalgasının bu ürünleri de vuracağı ve fiyatların daha çok yükseleceği bekleniyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.