Kategoriler: Dünya

Brezilya ve Meksika’dan ABD’ye NSA başkanlarımızı dinledi mi sorusu

Brezilya’da bir haber programına göre, ABD Ulusal Güvenlik Bürosu’nun (NSA) Brezilya ve Meksika liderlerinin mesajlarını gözetlediği bildirmesi Latin Amerika’nın en büyük iki ülkesiyle ABD’nin arasını açabilir.

Pazar günü yayınlanan haber programı “Fantastico”, gazeteci Glenn Greenwald’ın ABD’li muhbir Edward Snowden’dan edindiği belgeler üzerineydi. Rio de Janeiro’da yaşayan Greenwald’ın ismi, habere katkıda bulunanlar arasındaydı.

“Fantastico” gösterdiği belgenin, o zaman hala aday olan Meksika lideri Enrique Pena Nieto’nun gönderdiği mesajları gösteren Haziran 2012 tarihli bir NSA belgesi olduğunu söyledi. Mesajda Pena Nieto, bakanlar seçildiğinde kimlerin ismini vermeyi düşündüğünü yazıyordu.

“Fantastico”‘ya göre bir başka belge ise, belgede açıkça yazılı hiçbir bölüm yer almasa da, Brezilya lideri Dilma Roussef ile başdanışmaları arasındaki haberleşme biçimlerini sergiliyordu.

Fantastico, her iki dokümanında da verilerin nasıl “zekice” filtrelenebileceğini gösteren bir vaka çalışmasının bir parçası olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı Jose Eduardo Cardozo, O Globo gazetesine belgelerin içeriğinin, doğrulandığı takdirde, “çok ciddi olduğunun ve Brezilya’nın egemenliğini açıkça ihlal ettiğinin hesaba katılması gerektiğini” söyledi.

Cardozo, “Bu casusluğun yalnızca Brezilya’yı değil, uluslararası hukukun tanıdığının tam aksine saldırıya uğrama olasılığı bulunan çok sayıda ülkenin egemenliğini de ihlal ettiğini” söyledi.

Cardozo geçen hafta Washington’ı ziyaret etti ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve diğer yetkililerle görüşerek Brezilya’daki ABD casusluğuna dair Snowden’ın daha evvel açıkladığı belgelere dair ayrıntılı bir açıklama istedi.

Ekim ayında Roussef’in ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmek üzere Washington’a resmi bir devlet ziyareti yapması bekleniyor. Ziyaretin Roussef’in 2011’de göreve başlamasından bu yana Brezilya ile ABD ilişikilerinin yumuşadığını göstermesi amaçlanıyordu.

Belgeleri sızdırmadan önce NSA’de çalışan ABD vatandaşı Edward Snowden, şu an sığınma hakkı kazandığı Rusya’da yaşıyor. “Fantastico”, Snowden ile internet üzerinden bağlantı kurduklarını ve Snowden’ın Rusya ile yaptığı sığınma anlaşması gereği belgelerin içeriği hakkında yorum yapamayacağını belirttiğini söyledi.

Haber: Anthony Boadle – Reuters

Çeviren: Özde Çakmak – Yeşil Gazete

(Yeşil Gazete, Reuters)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi