DünyaManşet

Brezilya lideri: Protestolarla gurur duydum

0

Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff ülkesinde onbinlerce kişinin daha iyi imkânlar için sokağa çıkmış olmasından gurur duyduğunu söyledi.

Rousseff, Pazartesi gecesi yaşanan protestoların ardından yaptığı ilk açıklamada, “Hükümetim, değişim isteyen sesleri dinliyor” dedi.

Brezilya’da toplu taşıma ücretleri zammını ve 2014 Dünya Kupası için yapılan harcamaları protesto amaçlı gösteriler düzenleniyor.

En az 11 kentte, 200 bin kadar insan sokaklara dökülürken, güvenlik güçleri yer yer eylemcilere biber gazıyla müdahale ediyor.

Gösteriler zamanla ilk amacıyla sınırlı kalmayıp, hükümet karşıtı protestolara dönüşmüştü.

“Brezilya güne daha güçlü bir ülke olarak uyandı” diyen Cumhurbaşkanı Rousseff, “Dünkü yürüyüşlerin büyüklüğü demokrasimizin gücünün göstergesidir” dedi.

En büyük gösteriler, Rio de Janeiro’da düzenlendi. 100 bin kadar protestocu barışçıl bir eylem yaptı.

Eylemlerin ülkede son 20 yıldır görülen en büyük protesto dalgası olduğu belirtiliyor.

Protestolar 2 Haziran’da Sao Paulo’da otobüs ücretlerine yapılan zamla başladı. Bilet fiyatı 3 realden 3,20 reale çıkarılmıştı.

Yetkililer bu zammın enflasyon oranının altında olduğunu söylüyor.

Brezilyalılar 1992 yılında Cumhurbaşkanı Fernando Collor de Mello’nun yargılanması talebiyle büyük protesto gösterileri düzenlemişti.

Brezilya 21 yıl diktatörlük altında yönetildikten sonra 1985 yılında demokrasiye geçmişti.

Brezilya’nın en büyük kenti olan Sao Paulo’da protestoları kızıştıran bir diğer unsur da, polisin daha önceki, özellikle de geçem Perşembe günkü protesto eylemleri sırasında uyguladığı taktiğe duyulan tepki oldu.

(BBC)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.