Brezilya lideri: Protestolarla gurur duydum

Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff ülkesinde onbinlerce kişinin daha iyi imkânlar için sokağa çıkmış olmasından gurur duyduğunu söyledi.

Rousseff, Pazartesi gecesi yaşanan protestoların ardından yaptığı ilk açıklamada, “Hükümetim, değişim isteyen sesleri dinliyor” dedi.

Brezilya’da toplu taşıma ücretleri zammını ve 2014 Dünya Kupası için yapılan harcamaları protesto amaçlı gösteriler düzenleniyor.

En az 11 kentte, 200 bin kadar insan sokaklara dökülürken, güvenlik güçleri yer yer eylemcilere biber gazıyla müdahale ediyor.

Gösteriler zamanla ilk amacıyla sınırlı kalmayıp, hükümet karşıtı protestolara dönüşmüştü.

“Brezilya güne daha güçlü bir ülke olarak uyandı” diyen Cumhurbaşkanı Rousseff, “Dünkü yürüyüşlerin büyüklüğü demokrasimizin gücünün göstergesidir” dedi.

En büyük gösteriler, Rio de Janeiro’da düzenlendi. 100 bin kadar protestocu barışçıl bir eylem yaptı.

Eylemlerin ülkede son 20 yıldır görülen en büyük protesto dalgası olduğu belirtiliyor.

Protestolar 2 Haziran’da Sao Paulo’da otobüs ücretlerine yapılan zamla başladı. Bilet fiyatı 3 realden 3,20 reale çıkarılmıştı.

Yetkililer bu zammın enflasyon oranının altında olduğunu söylüyor.

Brezilyalılar 1992 yılında Cumhurbaşkanı Fernando Collor de Mello’nun yargılanması talebiyle büyük protesto gösterileri düzenlemişti.

Brezilya 21 yıl diktatörlük altında yönetildikten sonra 1985 yılında demokrasiye geçmişti.

Brezilya’nın en büyük kenti olan Sao Paulo’da protestoları kızıştıran bir diğer unsur da, polisin daha önceki, özellikle de geçem Perşembe günkü protesto eylemleri sırasında uyguladığı taktiğe duyulan tepki oldu.

(BBC)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hindistan’da bir doktora tecavüz edilip öldürülmesi ülkeyi karıştırdı

Suçun işlendiği Batı Bengal eyaletindeki protestocular, başbakanın istifasını talep ediyor.

COP29’da Türkiye’yi oyuncu Engin Altan Düzyatan temsil edecek

Oyuncu, Azerbaycan'ın Bakü kentinde düzenlenecek iklim zirvesi COP29'da eski cumhurbaşkanları ve iklim uzmanlarından oluşturulan Uluslararası İklim Değişikliği Danışma Komitesi'nde Türkiye'yi temsilen görev yapacak.

Dünyanın en büyük su krizi Gazze’de: Suyun miktarında ve kalitesinde büyük sıkıntı var

Askeri saldırılar nedeniyle sivil halkın suya erişiminin nasıl engellendiğinin örneklerinden biri Gazze'de yaşanıyor. Prof. Dr. Vakur Sümer, iklim değişikliğinin etkileri ve İsrail saldırıları nedeniyle dünyada en büyük su krizinin Gazze'de yaşandığını belirtiyor.

Mahkeme ‘Anagold’un menfaatleri, halkın menfaatlerinin önünde tutuldu’ dedi

TMMOB'un davasında, Erzincan, İliç'teki facianın yaşanmasına neden olan Anagold Madencilik'in kayan yığın liçini taşıma faaliyetlerinin durdurulmasına karar verildi. Mahkeme, şirketin menfaatlerinin halkın menfaatlerinin üzerinde tutulduğunu bildirdi. 

Almanya’da iklim aktivistine hapis cezası

Almanya'da iklim krizine karşı yeterli önlem alınmamasını protesto eylemine katıldığı için yargılanan 65 yaşındaki Son Nesil aktivisti, 1 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

EN ÇOK OKUNANLAR