ManşetEnerjiİklim Krizi

BP net sıfır karbon emisyonu için 2050 hedefi koydu

0

Petrol şirketi BP, sera gazı emisyonunu azaltarak şirketin karbon ayak izini 2050 yılına kadar net sıfıra indirme taahhüdünde bulundu. Buna göre, şirketin petrol ve gaz sektöründen yılda 400 milyondan daha fazla karbon emisyonunu sıfırlaması gerekiyor.

Guardian’da yer alan habere göre bu ay önceki yönetici Bob Dudley‘in yerine gelen Bernard Looney, BP’nin değişmesi gerektiğinin açık olduğunu söyledi. Looney, BP’nin 2050 yılına kadar “yerden çıkan tüm karbonun yanı sıra operasyonlarımızdan yaydığımız tüm sera gazlarıyla mücadele ederek net sıfır şirket olmayı hedefleyeceğiz” dedi.

‘Geri dönüşü yok’

Looney, BP’nin zaman içinde düşük karbonlu işlere daha fazla, petrol ve doğalgaza ise daha az yatırım yapacağını belirtti. “Net sıfıra gidiyoruz. Geri dönüşü yok” diyen Looney, BP’nin hedefe nasıl ulaşacağına dair detayların Eylül ayında gerçekleşecek yatırımcılar toplantısına kadar açıklanmayacağını söyledi.

Petrol ve doğal gaz üretimine devam

BP’nin petrol üretim işlerinin eski başkanı BP’nin 2050’de hala petrol ve doğal gaz üreteceğini ancak bugün ürettiğinden daha az olacağını söyledi. Net sıfır stratejisi, BP’nin her yıl ürettiği petrol ve gazın ağaç dikme ve karbon yakalama teknolojileri gibi önlemler yoluyla yarattığı 360 milyon ton sera emisyonunu azaltmasını veya dengelemesini öngörüyor.

Yatırımları geri çekip çekmeyeceği belli değil

BP tarafından yapılan açıklamada şirketin önümüzdeki 10 yıl içinde petrol ve gaz üretimini yüzde 20 oranında artırma planlarından uzaklaşacağını öne sürecek bir veri paylaşılması. Aynı zamanda şirketin ürünlerinin kullanılmasının yaratacağı karbon emisyonu hakkında ise bir detay bulunmuyor.

Greenpeace’ten tepki

BP tarafından yapılan açıklamanın ardından Twitter üzerinden bir mesaj yayınlayan Greenpeace Birleşik Krallık ofisi, yeni petrol ve gaz arama çalışmalarını durdurmadan ve mevcut kuyularda üretimi azaltmadan nasıl net sıfıra ulaşacaklarını sordu. Paylaştıkları videoda ise BP’nin şu anda mevcut üretim alanlarının listesine yer verildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.