Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşetYerel

BOTAŞ bilirkişi raporunu tanımadı: Saros’ta inşaat tüm hızıyla sürüyor

0
Fotoğraf: Saros Gönüllüleri

Edirne’nin Saros Körfezi’ne kıyısı bulunan Sazlıdere köyü sahilinde yapılması planlanan Saros Likit Doğalgaz Taşıma ve Yükleme Limanı (FSRU) ve Kara Boru Hattı projesinin hukuka uygun olmadığı bilirkişi raporlarıyla kanıtlandı. Ancak BOTAŞ, bölgedeki inşaata hız kesmeden devam ediyor.

Avukat Bülent Kaçar Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna ve imar planı değişikliğine karşı açılan davalarda üç ayrı bilirkişi heyetinin projenin hukuksuzluğunu ortaya koyan rapor hazırladığını söyledi.

‘Denizi dolduruyorlar’

Kaçar, “Buradaki bilirkişi raporlarına, açtığımız davalara ve bir önceki İdare Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen tarım alanlarını tahrip etmeye denizi doldurmaya devam ediyorlar. Kar kış dinlemeden inşaatlarını hızlandırdılar” ifadelerini kullandı.

Bölgenin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Saros Körfezi Kültür Turizm Gelişim Bölgesi ilan edildiğini hatırlatan Kaçar, yıkımın bir an önce durması çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Saros Gönüllüleri

Yürütmenin durdurulması için başvuru yapıldı

Devam eden inşaatlara karşı iki kez Edirne İdare Mahkemesi’ne başvuru yaptıklarını belirten Avukat Kaçar, “Acilen yürütmenin durdurulması kararı verilmesini talep ettik” dedi.

Bu başvurudan çıkacak sonucu beklediklerini ancak bilirkişi raporlarının da kendi başına bir bağlayıcılığı bulunduğunu hatırlatan Bülent Kaçar, “Bu aşamada yürütmeyi durdurma çıkmasa bile kamu kurumu olarak bilimsel uyarılara kulak vererek bu çalışmaları durdurmaları gerekir” yorumunu yaptı.

‘İzmit Körfezi’ne dönecek’

Saros Gönüllüleri tarafından yapılan paylaşımda ise “Saros kıyıları FSRU liman inşaatı için hızla ziyan edilmeye başlandı. DUR demezsek Saros’un el değmemiş kıyılarında çocuklar kumdan kaleler yapamayacak. Suları DEV petrol dolu kargo gemileri yüzünden İzmit Körfezi gibi olacak” ifadeleri kullanıldı.

Mahkeme daha önce iptal kararı vermişti

Saros Gönüllüleri ve bölge halkı Saros FSRU ve Kara Boru Hattı Projesi’nin doğal gaz limanı kısmı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED raporuna karşı dava açmıştı.

Bilirkişi raporu talep eden Edirne İdare Mahkemesi, toplanan tüm bilgi ve belgeler sonucunda ÇED raporunun hukuka ve bilime uygun olmaması gerekçesiyle bakanlığın kararını iptal ettiğini duyurdu.

Yeniden ÇED Olumlu raporu aldı

Daha sonrasında BOTAŞ’ın birinci rapordaki eksik değerlendirmeleri giderdiğini söyleyerek ikinci bir ÇED Olumlu Kararı raporu aldığını söyleyen Kaçar, bu rapora da karşı da dava açtıklarını aktardı.

Alt ölçekli plan değişikliğine karşı açılan davayla birlikte toplamda projeye karşı üç ayrı dava bulunuyor. Bu davalarda mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyetleri ise projenin uygun olmadığını belirtti. Şu anda ise mahkemenin sonucunu açıklaması bekleniyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.