DünyaManşet

Bosna Hersek’te işsizlik protestoları büyüyor

0

Bosna Hersek’in Tuzla şehrinde başlayan ve diğer şehirlere de yayılan hükmet karşıtı protestolar üçüncü gününe girdi. Saraybosna Devlet Hastanesi yetkilileri şu ana kadar 34 kişinin hastaneye başvurduğunu bildirdi. Protesto gösterilerinde son olarak hükümet binası ateşe verildi.

bosnaaa-2

Neden kötü gidişat, işsizlik, yoksulluk 

Bosna Hersek’in en kalabalık nüfusuna sahip, maden ve sanayi bölgesi olarak bilinen Tuzla şehrinde fabrikaların özelleştirilmesi üzerine aylardır maaşlarını alamayan kamu görevlileri Çarşamba günü protestolar başladı. Eylemler kısa sürede Saraybosna, Zenitsa, Bihaç ve Sırp nüfusunun yoğun yaşadığı Banya Luka, Priyedor ve Doğu Saraybosna’ya sıçradı.  Eylemlerin kötü ekonomik gidişat, artan işsizlik ve yolsuzluk nedeniyle geniş bir toplumsal tepki haline geldiği düşünülüyor.

26 kişinin gözaltına alındığı gösterilerde Reuters muhabiri, polisin göstericileri dağıtmak için biber gazı ve plastik mermi kullandığını söyledi.

“Bu durum 17 yıldır devam ediyor”

Al Jazeera’ya konuşan eylemcilerden emekli Hido Bejanoviç, “40 yıldır madenci olarak çalıştım, 200 Euro emekli maaşı alıyorum, kızım üniversiteyi bitirdi hala iş bulamadı. Nasıl bulsun ki, herkes tanıdığına iş ayarlıyor. Bu durum 17 yıldır devam ediyor” diye konuştu.

30 yaşında Aida ise ” İnsanlar aç, hiç bir şeye hakkınız yok, tanıdık, akraba yoksa iş bulamıyorsunuz. Ben coğrafya öğretmeniyim ve iş bulamadım, herhangi bir iş bile olsa” dedi.

bosnaaaa-3

Savaştan sonra Tuzla’da 66 fabrika kapatıldı

Avrupa birliğinin işsizlik oranı en yüksek ülkenin sanayi ve maden bölgesi olarak bilinen Tuzla, savaştan sonra özellikle Srebrenitsa’da yoğun göç almıştı. Tuzla bölgesinde savaştan sonra 66 fabrika kapatıldı.Fabrika özelleştirmelerinin ardından bölgede çok sayıda insan işini kaybetmiş durumda. Tuzla Kantonu İstihdam Ofisi’nin verilerine göre, Tuzla Kantonu’nda yaklaşık 81 bin kişi çalışırken, yaklaşık 100 bin kişi ise iş arıyor.

Çalışanların birçoğu, sigortalarının yatırılmamasından dolayı ne emekli olabiliyor, ne de devlet hastanelerinde tedavi görebiliyor. Senelerdir seslerini duyurmaya çalışan vatandaşlar, sonuç alamayınca Şubat ayının başlangıcında eylemlerini sık aralıklarla yapmaya başlamıştı.

 (Ajanslar,Yeşil Gazete)

 

 

 

 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.