İklim KriziManşetUncategorized

Bonn’dan çıkan sonuç, “Paris’te anlaşmaya hiç olmadığımız kadar yakınız”

0

Paris’te yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Taraflar Konferansı (COP 21) öncesinde hükümetlerin ve devletlerin iklim müzakerecilerinin son defa bir araya geldiği Bonn İklim Müzakereleri bitti. Müzakereciler 5 gün boyunca yoğun bir biçimde ülkelerinin pozisyonlarını tartıştı.

40

 

Toplantı sonunda basına açıklama yapan UNFCCC Yönetici Direktörü Christiania Figuerres, Bonn müzakereleri boyunca üç önemli gelişmenin olduğunu açıkladı.  Hafta başında hepimiz farklı bir konumdaydık, oturumların eş başkanlarının hazırladığı taslak metinle başlamıştık, sadece bu müzakere de değil herhangi bir uluslararası müzakerelerde görevlilerin hazırladığı metnin müzakereciler tarafından sahiplenilmesi bu haftanın çok ama çok önemli bir çıktısı” olduğunu söyleyen Figuerres, “İkinci olarak ise bu metin hafta başında eksik ve yeteri kadar kapsayıcılığı olmadığı konusunda eleştiriliyordu, şimdi elimizdeki metin son oturumda tamamlanmış olarak ifade edildi. Üçüncü olarak, çok fazla değil ama yine de hatırı sayılır sayıda gruplar metne dengesiz diyordu, şimdi dengeli diyorlar. Yani özellikle artık taraflar tarafından sahiplenilen bir metnimiz var ve bu güzel haber” diye konuştu.

Figuerres, kötü haberin ise metnin artık Bonn müzakerelerinin başındaki gibi kısa ve öz olmadığını, artık 25+30 yani 55 sayfalık bir metine ulaştıklarını, bazılarına metin halen öz gelse de, dışarıdaki insanlar için yeterince açık olmadığını ifade etti.

Paris’te yapılacak olan Taraflar Konferansı’na ev sahipliği yapacak olan Fransa’nın İklim Özel Temsilcisi Laurence Tubiana ise, artık taraflar tarafından kabul edilmiş ve yönetilebilir bir metne ulaşıldığını belirtirken diğer bir yandan da artık her tarafın pozisyonunun ve taleplerinin bilindiğini, anlaşmaya dair tüm opsiyonların net bir biçimde masada olduğunu açıkladı.

Liderler 29 Kasım’da Paris’te Olacak!

Müzakerecilerin yeterince insiyatif alamadığını ve bir çok konunun liderler tarafından karar verilmesi gerektiğini düşündüklerini söyleyen ve bu yaklaşımı eleştiren Laurence Tubianna “tam da bu amaçla Paris’e liderler zirvenin başında gelecekler ve gerekli olan politik desteği sağlayacaklar” dedi. Ancak zirvenin başında liderler her hangi bir politik açıklama yapmayacak.

Laurence Tubianna, Bakanların metni içselleştirmesi, her ülkenin pozisyonunu öğrenmesi ve müzakerelerin geldiği noktayı görmesi için 8-9 Kasım’da 2 günlük bakanların katılacağı bir gayri resmi danışma etkinliği olarak Pre-COP’u da düzenliyor olacaklarını belirtti.

Fransız Özel Temsilcisi, umudunun ve tahminin Paris’te ilk haftada herşeyi tamamlamak olduğunu belirterek Fransa’nın ilk haftada iklim anlaşmasının masaya konmasını istediğini ortaya koydu. Özel temsilci, Copenhag’daki gibi son dakika krizleri de istemediklerini belirterek Paris’te bir çok diğer paydaşla anlaşmayı kutlamak istediklerini ifade etti.

CAN International adil ve etkin bir iklim anlaşması için tüm gözler Paris’te

900’den fazla sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu bir platform olan CAN (Uluslararası İklim Eylem Ağı) da müzakerelerin sonunda Bonn’da basın açıklaması yaptı.

39

Müzakerelerin halen devam ettiğine vurgu yapılan basın toplantısında Bir haftalık dikkatli müzakerelerin sonunda, bazı noktalarda taraflar uyuşurken, diğer konularda ise Devlet Başkanları ve Bakanlar olmadan ulaşılabilecek en mümkün noktaya ulaşıldığını müzakereler sırasında, tarafların taslak anlaşma metnini sahiplendiğini, ülkelerin kendi pozisyonlarını olabildiğince terk ederek tartışmalı noktalarda belli bir mesafe kaydetmeyi başardığını belirtti.

CAN adına konuşan Greenpeace temsilcisi Martin Kaiser, “herkes elindeki kartları en son oynamak istiyorlar. Ama herkesin elinde kare as yok. Bu süreç, bir yüksek riskli poker oyunu oynanmayacak kadar çok önemli. Herkes elindeki kartları açmalı ve bir takım olarak beraber oynamalı” dedi.

Basın toplantısının görüntülü kaydına UNFCC’nin sitesi üzerinden erişim mümkün.

 

(Yeşil Gazete)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.