DünyaManşet

Bolsonaro: Amazonlar dünyanın değil, bizim

0

Brezilya lideri Bolsonaro, ‘Amazonlar’ın insanlığın mirası olduğunu söylemek, bizim ormanlarımızın dünyanın akciğeri olduğunu söylemek saçmadır. Bu yalanlara ve hilelere inanmak bizim egemenliğimizin sorgulanmasıdır’ dedi.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Amazonlar‘ın küresel mirasın bir parçası ve ülkedeki yağmur ormanlarının dünyanın akciğerleri olduğu söyleminin yanlış olduğunu söyledi.  Amerika Birleşik Devletleri‘nin New York kentinde toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 74’üncü oturumundaki açılış konuşmasını yapan Bolsonaro’nun bu sözleri tepki çekti.

Ormanlar harap olmamış

Amazon’un yüzde 60’ı üzerinde Brezilya’nın egemenlik hakkının bulunduğunu vurgulayan Bolsonaro, konuşmasında yağmur ormanlarında haftalardır süren yangınlarla ilgili “medyanın yalan söylediğini” öne sürdü: “Basın bizim vatansever duygularımıza saldırıyor. Amazonlar’ın insanlığın mirası olduğunu söylemek, bizim ormanlarımızın ‘dünyanın akciğeri’ olduğunu söylemek saçmadır. Bunun bir anlamı yok. Bu yalanlara ve hilelere inanmak bizim egemenliğimizin sorgulanmasıdır”

Amazon bölgesinde çıkan yangınların kuraklıktan kaynaklandığını ve yayılmasında mevsimsel rüzgarların etkili olduğunu savunan Bolsonaro, ayrıca Amazon yerlilerinin günlük yaşam etkinliklerinin de bazı yangınlarda rolü olduğunu ileri sürdü. Ormanların söylendiği gibi yangınlarla harap olmadığını savunan Brezilya lideri, yağmur ormanlarıyla ilgili uluslararası kamuoyundaki endişenin bölgenin biyoçeşitlilik ve mineral zenginliğine olan ilgiden dolayı arttığını iddia etti.

Sivil toplum örgütlerine de yüklenen Bolsonaro bu örgütlerin yerli halkların Brezilya topraklarının yüzde 14’ünü kaplayan tecrit edilmiş alanlarda mağara adamları gibi yaşamasını istediği kaydetti. Bolsonaro bu halkların yaşadığı arazilerdeki altın, gümüş, uranyum, niyobiyum ve nadir toprak elementlerinin işletime açılması ile yerlilerin daha iyi hayat şartlarına kavuşacağını söyledi.

‘Bolsonaro çözümün değil sorunun bir parçası’

Çevreci gruplar, Bolsonaro’nun sözlerini tepkiyle karşıladı. Brezilya İklim Gözlemevi Bolsonaro’nun konuşmasının Brezilya’daki ürünlere yönelik boykotu önlemekten uzak olduğunu vurguladı. Bolsonaro ülkesinde tarımsal ticaretin arttırılmasını destekliyor ve ülke topraklarının yalnızca yüzde 8’ini dünyanın ihtiyaç duyduğu tarım ürünlerini yetiştirmek için kullandığını belirtiyor.

Greenpeace‘in Brezilya kamu politikası koordinatörü Marcio Astini ise “Bolsonaro çözümün değil, sorunun bir parçası” diye konuştu. Örgüt, Bolsonaro yönetiminin çevresel suçlara karşı yaptırım gücünü zayıflatmak ve yabancı maden şirketlerine yerli halklara ayrılan araziler üzerinde izin vermeye dönük planlarının Amazon’daki yangınlar, ormansızlaşma ve şiddetin artmasına neden olduğunu belirtti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.