Manşet

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri TBMM’yi ziyaret etti

0

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri üniversitelerine 2 Ocak 2021 tarihinde kurum dışından bir rektör atanması ile başlayan yönetim krizini ve 15 aydır süren müdahaleler sonucu oluşan kamu zararını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı.

Boğaziçi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, eski rektör yardımcıları Prof. Dr. Şevket Pamuk, Prof. Dr. Lale Akarun, Senato üyesi ve eski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Mumcu, Üniversite Yönetim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, Prof. Dr. Taner Bilgiç ve Senato üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kafescioğlu’ndan oluşan Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerini temsil eden bir heyet, 5 ve 6 Nisan tarihlerinde TBMM’yi ziyaret etti. 28 Şubat 2022’de Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) kaldırılması konusunda uzlaştıklarını açıklayan altı muhalefet partisi, HDP ve TİP temsilcileri ile görüştü.

Hem üniversitelerine verilen kamu zararına dikkat çekmek, hem de yükseköğretim alanındaki yaygın krize çare olacak yeni bir yükseköğretim vizyonu konusundaki fikir ve önerilerini paylaşmak üzere TBMM’yi ziyaret ettiklerini belirten akademisyenler, 5 Nisan tarihinde DP, TİP, HDP ve CHP’yi, 6 Nisan tarihinde Deva Partisi, İyi Parti, Saadet Partisi’ni ziyaret etti, parti genel başkanları ve eğitim politikalarından sorumlu milletvekilleri ile görüştü. Heyet daha önce de Gelecek Partisi’ni ziyaret etmiş ve partinin genel başkanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmüştü.

TBMM ziyaretlerinin ardından bir açıklama yapan kamu üniversitesi yönetişim alanında deneyimli Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Kemal Kılıçdaroğlu, Ali Babacan, Gültekin Uysal, Ahmet Davutoğlu, Pelvin Buldan, Mithat Sancar, Meral Akşener ve Erkan Baş’a yaşanılan krizin Boğaziçi Üniversitesi’ne özgü olmadığını, Türkiye’de halen tüm yükseköğretim kurumlarını ve öğrencileri ilgilendiren ağır bir kriz yaşandığını anlattıklarını ifade etti.

‘Tepeden inme kararlar, hukuksuz atamalar, hak ihalleri’

Açıklamalarında siyasîleri hem kendi üniversitelerinde yaşanan yönetim krizi hem de ülkedeki yüksek öğretim kurumlarının içinde bulunduğu genel durum hakkında bilgilendirdiklerini belirten akademisyenler, 15 Temmuz 2021’de rektör Melih Bulu’nun görevden alınmasına rağmen, Boğaziçi Üniversitesi’ne müdahalelerin artarak sürdüğünü; tepeden inme ve hukuksuz kararlarla açılan fakülte ve enstitülerde kadrolaşmanın hızlandığını, seçilmiş dekanların görevlerinden alındığını, üst düzey yönetim kadrolarına kurum dışından atamalar yapıldığını, öğrenci ve öğretim üyelerine disiplin soruşturmaları açıldığını, atanmış yönetimi protesto eden öğrencilere rektörlüğün şikayeti sonucu açılan davaların devam ettiğini, öğrencilerinin eğitim haklarının ihlal edildiğini anlattıklarını söyledi.

‘Yapılan atamalar geçersizdir’

Parti genel başkanlarına ve temsilcilerine, hukuksuz tüm uygulamalara karşı Danıştay ve idari mahkemeler nezdinde itirazda bulunduklarını, Türkiye Barolar Birliği’nin de hukuksuzca kurulan Hukuk Fakültesi‘ne karşı açtıkları davaya müdahil olduğunu, üniversite birimlerinin talebi olmaksızın, hiçbir planlama ve değerlendirme sürecinden geçmeden kadrolaşma amacıyla kurulan fakülte ve enstitülerin gayrimeşru olduğunu anlattıklarını ve siyasîlere hukukî süreçler yürütülerek bu fakültelerin bir an önce kapatılması gerektiğini, atama ve yükseltme kriterleri hiçe sayılarak tepeden inme kararlarla yapılan atamaların da hukuksuz ve geçersiz olduğunu bir kez daha hatırlattıklarını ifade ettiler.

Üniversite heyeti siyasilere soruna ilişkin bilgi verdi

Boğaziçi Üniversitesi’nde üst düzey yönetimde yer almış akademisyenlerden oluşan heyet, üniversite kampüslerini bir inşaat rant fırsatı olarak gören anlayıştan vazgeçilmesi gerektiğini, Boğaziçi Üniversitesi yerleşkesindeki doğal ve tarihi yapının korunması için gösterdikleri çabayı da siyasîlere paylaştı ve Boğaziçi Üniversitesi’nde yükseköğretim alanının yeniden yapılandırılması alanında sürdürdükleri çalışmalar hakkında siyasileri bilgilendiler.

Araştırma üniversitelerinin nitelikli yükseköğretim sunmaya, özgün bilimsel araştırma yapmaya ve topluma hizmet sunmaya devam edebilmeleri için belli temel ilkelerin gözetilmesi gerektiğini vurgulayan Boğaziçi Üniversitesi heyetindeki akademisyenler, görüştükleri parti temsilcileri ve parti genel başkanlarına var olan yükseköğretim yasasının değiştirilmesinin elzem olduğunu, liyakati ve akademik özgürlükleri önceleyen, çağın gereklerine uygun ve demokratik esaslara dayanan bir yükseköğretim yasa çerçevesi kurgulamanın gerektiğini anlattıklarını da ifade ettiler.

Çalışma grubu talebi

Heyet ülkenin olumlu yönde değişimine talip olan tüm siyasi partilerden üniversiteler ve diğer paydaşlarla birlikte çalışacak ortak bir yükseköğretim çalışma grubu oluşturmalarını da talep etti.

CHP, Demokrat Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi genel başkanları, 28 Şubat 2022’de bir açıklama yapmış, YÖK’ün kaldırılması konusunda uzlaştıklarını, üniversitelerin idari, mali ve akademik özerkliğini sağlayacaklarını açıklamışlardı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.