Kategoriler: EğitimManşet

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri hakkında ‘karalama kampanyası’

Çeşitli yayın kuruluşlarında “Boğaziçi Üniversitesi‘nde akıl almaz olay” başlıklı haberler Boğaziçili akademisyenler tarafından yalanlandı. Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerin Bilgi İşlem Merkezi‘ni (BİM) basarak belgeleri gasp ettiği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını duyuran akademisyenler, gerçekte yaşananları kamuoyuyla paylaştı.

İşte Bilgi İşlem Merkezi’ni bastıkları iddia edilen Boğaziçi Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Kurulu (BTK) Başkanı Prof. Dr. Tuna Tuğcu ve BTK üyeleri Prof. Dr. Yavuz Akpınar, Prof. Dr. Emre Otay ve Prof. Dr. İbrahim Semizdört‘ün kaleminden 10 Haziran’da okulda yaşananlar:

“Boğaziçi Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Kurulu (BTK) başkanı ve üyeleri olarak Üniversite Yönetim Kurulu’nun bize verdiği görev uyarınca 10 Haziran 2022 Cuma günü üniversitemizin yazılım ve donanım altyapısıyla ilgili uygulamaları takip etmek üzere Bilgi İşlem Merkezi’ni ziyaret ettik. Üniversitemiz sistemlerini veya hesaplarını kullanan mevcut öğrencilerimiz veya mezunlarımız ile, akademik ve idari personelimizin kişisel verilerinin bulunduğu kimi veritabanlarına bir firma için erişim hakkı verildiğine, ayrıca başka bir firma tarafından sunucuların yönetici şifrelerinin ve uzaktan yönetici seviyesinde erişim hakkının istendiği, veri trafiğinin başka bir sisteme yansısının alınmasının talep edildiğine yönelik bilgi edindik.

Rektör imzasıyla görevden alındılar

Kurul olarak bunları görüşmek üzere akşamüstü toplanacağımız sırada, yetkili kurul olarak bizlerle temasa geçilmeden ve bizden bilgi alınmadan Rektörümüzün elektronik imzasını taşıyan birer yazıyla görevden alındığımızı ve böylelikle Bilgi Teknolojileri Kurulu’nun feshedildiğini öğrendik. Ertesi sabah ise bu toplantıya katılan öğretim üyeleriyle ilgili bazı basın ve medya kuruluşlarında yalan haberler ve bir karalama kampanyası başlatıldığını gördük.

Soruşturma talebi

Tüm yasal haklarımız saklı kalmak suretiyle, Sayın Rektörümüzün, bu yanlışı düzelterek Kurulun çalışmasına izin vermesini ve BTK araştırmasıyla ilgili bilgilerin basına sızdırılmasını başta Genel Sekreterlik ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı olmak üzere ilgili Rektörlük kurumları nezdinde soruşturmayı başlatmasını talep ederiz. Konu, basında adı geçen Bilgi Teknolojileri Kurulu üyelerini değil, tüm Üniversite mensuplarının siber güvenliği olduğu için son derece önemli ve acildir.”