DünyaManşet

BM’den Türk Hükümetine uyarı

0

BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Navi Pillay, Türk hükümetine ve halkına çağrıda bulunarak bir an önce tansiyonun düşürülmesini istedi.

Pillay, Türk hükümetinin Gezi Parkı planlarını ilgili mahkeme kararı çıkana kadar askıya alma, ardından da referanduma sunma kararını ise övdü.

Pillay, konuyla ilgili açıklamasında, “Hava hala çok gergin ve yetkililerin, başlangıçta protestoculara gösterilen aşırı derecede sert müdahalenin hala sorunun önemli bir parçası olduğunu kabul etmesi gerekir. Çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bu müdahale nedeniyle gösteriler, toplanma ve ifade özgürlüğü gibi temel insan hakları konusunda hükümetin izlediği politikalara tepkiye dönüşerek genişledi,” dedi.

Pillay açıklamasına şöyle devam etti: “Başlangıçta sadece Gezi Parkı’yla ilgili  protesto eylemi daha sonra binlerce kişinin yaralandığı veya göz yaşartıcı gaza maruz kaldığı hükümet aleyhtarı geniş çaplı gösterilere dönüştü. Şu ana kadar, biri polis dört kişi öldü. Bu ölümlerin nasıl olduğu konusundaki şaibeler hala açıklığa kavuşturulmayı bekliyor.”

Pillay, “Geniş çaplı protestoların olduğu dönemlerde, hükümet, polisin aşırı güç kullanmaması veya diğer insan hakları ihlallerine gitmemesi için tüm önlemleri almalıdır, amaç yaralanmaları en aza indirgemek, insan hayatına saygı gösterip, korumak olmalıdır,” görüşünü de savundu.

BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Navi Pillay, “Polisin, barışçı göstericilere orantısız güç kullandığı yolundaki iddialardan kaygılıyım. Gözyaşartıcı gaz bombalarının ve basınçlı suyun çok kısa mesafelerden veya kapalı alanlarda sıkılması, plastik mermilerin kötüye kullanılması gibi iddiaların derhal etkili, güvenilir ve şeffaf biçimde soruşturulması gerekir,” dedi.

“Sosyal huzursuzluğun olduğu zamanlarda, hükümetin, güvenlik güçlerinin yaptıklarından sorumlu tutulmasını güvence altına alması gereği vardır” diyen BM yetkilisi orantısız güç kullananların cezalandırılması gerektiğini de kaydetti.
BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Pillay, “Hükümet, gösterilerde polisin tüm uluslararası insan hakları kurallarına ve uluslararası standartlara uymasını sağlaması gerekir,” dedi.

Pillay, hükümet yetkililerinden gösterilerin barış içinde yapılamasını sağlamasını istedi ve şiddete başvuran bazı bireyler yüzünden diğer insanları barış içinde toplanma özgürlüğünden mahrum etmemesi gerektiğine de vurgu yaptı.
BM yetkilisi, aralarında avukat ve sosyal medyayı kullanan çok sayıda kişinin keyfi olarak göz altına alındığı yolundaki haberlerden de kaygı duyduğunu söyledi.  Pillay, gözaltına alınan bazı kişilere kötü muamelede bulunulduğu iddialarından rahatsızlık duyduğunu ve bu iddiaların derhal soruşturulmasını ve sorumluların bir an önce yargı önüne çıkarılmasını istedi.   BM yetkilisi, orantısız güce maruz kalanlara ve diğer insan hakları ihlallerine uğrayanlara hükümetin tazminat ödemesi gerektiği görüşünü de savundu.

Pillay, insan hakları çerçevesinde mevcut gerginliği çözmenin durumu Türkiye için fırsata dönüştürebileceğini vurguladı, ancak bunun sağlanabilmesi için toplumun geniş kesiminin uzun vadeli çözüm arayışına girmesi gerektiğinin altını çizdi.

(VOA)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.