İklim KriziDünyaManşet

BM zirvesi öncesi dünya liderlerinden ‘dünyayı kurtarmak için’ on maddelik taahhüt

0

Dünya liderleri doğa tahribatını durdurmak için anlamlı bir hamle yaparak kirlilik konusunda kolları sıvadı: Sürdürülebilir ekonomik sistemleri benimseme ve okyanuslardaki plastik atıkları ortadan kaldırmaya söz verdi.

Aralarında Emmanuel Macron, Angela Merkel, Justin Trudeau, Jacinda Ardern ve Boris Johnson‘ın da olduğu beş kıtadan toplam 64 lider, insanlığın iklim krizi ve yaşamın devamlılığını sağlayan ekosistemin yıkımı nedeniyle gezegensel acil durum içinde olduğu uyarısında bulundu.

116’nın üzerinde devletten katılım talebi

Guardian‘ın haberine göre taahhütler, ormansızlaşmayı azaltmak, sürdürülemez balıkçılık uygulamalarını durdurmak, çevreye zararlı sübvansiyonları ortadan kaldırmak ve önümüzdeki on yıl içinde sürdürülebilir gıda üretim sistemlerine ve döngüsel ekonomiye geçişi başlatmak için çaba göstermeyi içeriyor. Liderlere göre bu taahhüt, gelecek nesiller nezdinde kendilerinin çevresel yıkım konusunda harekete geçme isteklerini gösterecek bir “dönüm noktası” teşkil ediyor. 

Dünya Liderlerinden Doğa için Taahhüt imzacıları, yaban hayatını ve iklimi pandemi sonrası ekonomik iyileşme planlarının merkezine koyma sözü verdi ve iklim krizi, ormansızlaştırma ve ekosistemin bozulması ile kirliliği sorunlarını öncelikli olarak ele alacaklarını vaat ettiler.

Duyuru, çarşamba günü, Paris Anlaşması benzeri bir anlaşmanın müzakerelerinin parçası olarak sanal olarak New York‘ta yapılacak olan BM biyo-çeşitlilik zirvesi öncesinde geldi.

Katılım talebinin hayli yüksek olduğu zirvede 116’dan fazla eyalet ve hükümet başkanı meseleyi ele alma yönündeki isteğini dile getirdi.

Yasadışı avlanmayla da mücadele edilecek

Bildiride şu ifadeler öne çıkıyor:

Bilim, biyo-çeşitlilik kaybının, kara ve okyanus bozulmasının, kirliliğin, kaynakların tükenişinin ve iklim değişikliğinin eşi görülmemiş boyutta hızlandığını açıkça ortaya koyuyor. Bu hızlanma, yaşamımızı sürdürmemize yardımcı olan sistemlerde geri dönüşü olmayan zararlara yol açıyor ve yoksulluk ve eşitsizliklerin yanı sıra açlık ve yetersiz beslenmeyi ağırlaştırıyor.

Biyoçeşitliliğin korunması, sürdürülebilir kullanımı ve restorasyonu için küresel anlaşmalara, korumaya yönelik hedeflere ve yerel ölçekli başarı öykülerine rağmen küresel eğilimler yanlış yönde ilerliyor. Bu durumu dönüştürecek bir değişiklik şart, önceki gibi devam edemeyiz.

Liderler bunun yanı sıra çevresel suçları sona erdirmek üzere yasadışı yaban hayatı avcılığına ve kereste kaçakçılığına karışan organize suç gruplarını önlemeyi taahhüt etti.

Bu ayın başlarında BM dünyanın, mercan resiflerini koruma, doğal yaşam alanlarını koruma ve plastik ve kimyasal atıkları uygun seviyelere düşürme hedefleri de dahil olmak üzere, doğanın yıkımını yavaşlatmak üzere tek bir hedefi tutturamadığını duyurdu.

‘ABD, Brezilya, Çin gibi ülkeler olmadan zor’

Son haftalarda Dünya’daki doğanın durumu hakkında, WWF ve Londra Zooloji Derneği’nin (ZSL) yayınladığı Yaşayan Gezegen Raporu 2020 de dahil olmak üzere, memelilerin, kuşların, balıkların ve amfibilerin küresel popülasyonlarını bulan bir dizi rapor ve çalışma yapıldı. Rapora göre sürüngenlerin sayısı 1970 ile 2016 yılları arasında yüzde 68 oranında düştü.

BM’nin biyolojik çeşitlilikten sorumlu başkanı Elizabeth Maruma Mrema, dünya liderlerinin yeni taahhüdünü memnuniyetle karşıladı ve bunu “ilham verici bir katkı” olarak nitelendirdi.

Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Hükümetlerarası bilim-politika Platformu (IPBES) eski başkanı Sir Robert Watson, taahhüdü “olağanüstü” olarak nitelendirdi ve liderlerin doğal dünyanın yok edilmesi ile Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında kurduğu bağlantıları övdü. Bununla birlikte Sir Watson, büyük çaplı kirleticilerin imzaları olmaksızın hedefe ulaşmanın ne kadar mümkün olabileceği şerhini düştü.

Guardian’a konuşan Sir Watson şunları söyledi:

Sera gazı emisyonları nedeniyle iklim değişikliğine neden olan ve/veya biyolojik çeşitliliği yok eden pek çok en önemli ülke bu taahhüdün imzacısı değil. ABD, Brezilya, Çin, Rusya, Hindistan ve Avustralya gibi ülkeler olmadan, Paris İklim hedefine ulaşmayı ya da biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmayı başaramayız.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.