ManşetDünya

BM: Ukrayna’da tahıllar limanlarda bekletiyor, uzun yıllar sürecek bir kıtlık yaklaşıyor

0

Küresel gıda güvenliğine dikkati çekmek içinn New York‘ta Birleşmiş Milletler (BM) merkezinde düzenlenen bakanlar düzeyi toplantıda, Ukrayna limanlarında Rusya‘nın açtığı savaş yüzünden bekleyen tahıllara dikkat çekildi.

BM Dünya Gıda Programı (WFP), bunun ”küresel gıda güvenliğine açılmış bir savaş” olduğunu belirtti ve limanlar kapalı kalırsa kıtlık ve zorunlu kitlesel göç yaşanabileceği uyarısı yaptı.

WFP Direktörü David Beasley, ”Başkan Putin size sesleniyorum, eğer bir kalbiniz varsa lütfen bu limanları açın” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken da Rus işgalinin dünyanın uzun süredir karşı karşıya olduğu zorlukları derinleştirdiğini söyledi.

Finans krizi çözülmeden gıda krizi çözülmez

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, savaşın ve fiyatlardaki artışın devam etmesi halinde “küresel gıda krizi” yaşanabileceğini söyledi ve Ukrayna’nın en önemli ihracatçısı olduğu gıda ürünlerinin temin edilememesinden dolayı uzun yıllar sürecek bir kıtlık yaşanabileceğini belirtti.

Guterres, gelişmekte olan ülkelerin ihtiyacı olan herkese sosyal koruma sağlayabilmeleri için nakite erişimi olması gerektiğine değindi:

“Küresel borç krizini önlemek için uluslararası finans kuruluşlarının cömert yatırımlarla devreye girmesi gerekiyor. Finans krizine bir cevap olmadan gıda krizine bir cevap yoktur. Birlikte harekete geçersek dünyada herkese yetecek kadar gıda var. Ancak bu sorunu bugün çözmezsek gelecek aylarda küresel gıda yokluğuyla karşı karşıya kalabiliriz.”

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.