İklim KriziManşet

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres uyardı: İklim değişikliği bizden hızlı ilerliyor

0

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün yaptığı konuşmada iklim değişikliği sorununu BM’de gündeme getirdi.

Genel Sekreter Antonio Guterres dünya liderlerinin “çağımızın ana sorunu” olan iklim değişikliğine karşı tepkisiz kalmasının endişe verdiğini söyledi, 2020’ye kadar gerekli adımların atılmaması durumunda iklim değişikliğinin geri dönülemez noktayı aşabileceğine dikkat çekti.

Eylül 2019’da dünya liderleriyle New York’ta bir iklim zirvesi düzenlemek istediğini belirten Guterres, iklim değişikliğinin bu yıl tüm dünyada sıcak hava dalgaları, yangınlar, fırtınalar ve seller olarak hissedildiğine dikkat çekti:

“Resifler ölüyor, okyanuslar daha asidik hale geliyor ve azalan kaynaklar nedeniyle çatışmalar büyüyor. Doğrudan varoluşsal bir tehditle karşı karşıyayız. İklim değişikliği bizden daha hızlı ilerliyor”.

Atmosferdeki karbondioksit oranı son 3 milyon yılın en üst seviyesine ulaşmış durumda. 2015’te dünya liderleri Paris’te iklim değişikliğini önleme konusunda bazı sözler verse de bu sözler hem beklentilerin gerisinde kalmış hem de ilerleyen yıllardaki gelişmeler sözlerin tutulmayacağına işaret etmişti.

Guterres’in konuşması, Paris Anlaşması’na imza atan ülkelerin hedeflerinin gözden geçirileceği ve karbon salımına dair daha fazla söz isteneceği bir dönemde geldi.

Bu karamsar tabloya rağmen insanlığın önünde iklim değişikliyle mücadele için hâlâ imkan bulunduğunu vurgulayan Guterres “Zarar gören ormanları ağaçlandırmak için harcanan her 1 doların karşılığı 30 dolar olarak dönüyor, bu alanda harcanan para ekonomiye katkı sağlıyor ve yoksulluğu azaltıyor” dedi.

“Kaderimiz kendi elimizde”

Çoğu gözlemciye göre ABD Başkanı Donald Trump’ın Paris Anlaşması’ndan çekilmesi ve iklim değişikliğine şüpheci bir şekilde yaklaşması diğer ülkelerin tutumunu da etkiliyor.

Corporate Accountability (Kurumsal Hesap Verebilirlik) adlı sivil toplum kuruluşundan Jesse Bragg, “ABD’nin bu adımları sürpriz olmadı” dedi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“ABD tarihi uluslararası anlaşmaları sulandırma ve altını oyma örnekleriyle doludur. Ama ABD yönetimi Paris hedeflerinin finans boyutuyla ilgili her tartışmayı engellemeye çalışarak, genel olarak uluslararası anlaşmaların geleceğini tehlikeye atıyor”.

Guterres kendisini ve BM’yi, iklim değişikliğiyle mücadele edebilmek için siyaset sahnesini değiştirmeye adayacağını açıkladı. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırma çabalarına yönelik toplantısına kısa bir süre kala konuşan Guterres “Uçurumun kenarına doğru yaklaşıyoruz. Ama kaderimiz kendi elimizde” ifadelerini kullandı.

 

(BBC Türkçe)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.