Birleşmiş Milletler (BM) dünya genelindeki felaketlerin, iklim değişikliğinin artan olumsuz etkileri nedeniyle çoğaldığına dikkat çekti.
BM’ye bağlı Dünya Meteroloji Teşkilatı (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taalas cuma günü Cenevre‘de yaptığı açıklamada, kuraklık, fırtına, sel ve mevsim normalinin üzerinde hava sıcaklıkları nedeniyle son 49 yılda dünya genelinde bir milyonun üzerinde kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
650 bin kişi kuraklıktan öldü
Taalas yaptığı açıklamada “Şiddetli yağışlar genellikle iklim değişikliğinin bir işareti. Atmosfer ısınmaya devam ettikçe daha fazla nem birikiyor ve bu da fırtınalarda daha fazla yağış olması ve sel ihtimalinin artması anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
Taalas’ın açıklamasına göre 1970-2019 yılları arasında dünya genelinde 650 bin kişinin kuraklık nedeniyle öldü. Fırtınalar nedeniyle 580 bin kişi hayatını kaybederken, sel felaketlerinde yaklaşık 59 bin kadın, çocuk ve erkek yaşamını yitirdi. Mevsim normalleri dışındaki sıcaklık derecelerinin de 56 bin kişinin ölümüne neden oldu.
En yüksek maliyet fırtına
DW Türkçe’nin aktardığına göre dünya genelinde fırtınalar, ekonomik açıdan en fazla zararı getiren afet oldu. Toplam zararın yaklaşık 440 milyar euro olduğu tahmin ediliyor.
Fırtınaları sel takip ediyor ve su baskınlarının faturası yaklaşık 100 milyar euraya ulaşıyor. Avrupa’da son 50 yılın en büyük ekonomik faturasına sahip doğal felaketi 2002 yılında Almanya Elbe‘deki sel oldu.