BM: Bir milyondan fazla insan iklim felaketleri sebebiyle öldü

Yapılan açıklamada kuraklık, fırtına, sel ve mevsim normalinin üzerinde hava sıcaklıkları nedeniyle son 49 yılda dünya genelinde bir milyonun üzerinde kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) dünya genelindeki felaketlerin, iklim değişikliğinin artan olumsuz etkileri nedeniyle çoğaldığına dikkat çekti.

BM’ye bağlı Dünya Meteroloji Teşkilatı (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taalas cuma günü Cenevre‘de yaptığı açıklamada, kuraklık, fırtına, sel ve mevsim normalinin üzerinde hava sıcaklıkları nedeniyle son 49 yılda dünya genelinde bir milyonun üzerinde kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

650 bin kişi kuraklıktan öldü

Taalas yaptığı açıklamada “Şiddetli yağışlar genellikle iklim değişikliğinin bir işareti. Atmosfer ısınmaya devam ettikçe daha fazla nem birikiyor ve bu da fırtınalarda daha fazla yağış olması ve sel ihtimalinin artması anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Taalas’ın açıklamasına göre 1970-2019 yılları arasında dünya genelinde 650 bin kişinin kuraklık nedeniyle öldü. Fırtınalar nedeniyle 580 bin kişi hayatını kaybederken, sel felaketlerinde yaklaşık 59 bin kadın, çocuk ve erkek yaşamını yitirdi. Mevsim normalleri dışındaki sıcaklık derecelerinin de 56 bin kişinin ölümüne neden oldu.

En yüksek maliyet fırtına

DW Türkçe’nin aktardığına göre dünya genelinde fırtınalar, ekonomik açıdan en fazla zararı getiren afet oldu. Toplam zararın yaklaşık 440 milyar euro olduğu tahmin ediliyor.

Fırtınaları sel takip ediyor ve su baskınlarının faturası yaklaşık 100 milyar euraya ulaşıyor. Avrupa’da son 50 yılın en büyük ekonomik faturasına sahip doğal felaketi 2002 yılında Almanya Elbe‘deki sel oldu.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Ayvalık Uluslararası Film Festivali yarın başlıyor

17-22 Eylül tarihlerinde düzenlenecek, Ayvalık Film Festivali'nin 70 filmlik seçkisinde iklim-ekoloji sorunlarına eğilen 'Doğa Diye Bir Şey Kalmadı' başlıklı bölümde dört film yer alıyor.

Deniz Kaşifi suya indi: Akdeniz ve Marmara için acil önlem çağrısı

ODTÜ'nün su altı planörü Deniz Kaşifi ile yaptığı araştırmalara göre, Marmara oksijensizlikten can çekişiyor, Akdeniz ise iklim değişikliğine yanıt veremiyor.

Brezilya’da felaket senaryosu: Amazonlar’da 50 binden fazla yangın sürüyor

Brezilya'nın başta Amazon olmak üzere bir çok bölgesinde devam eden ve rekor kıran orman yangınları, canlıları ve dünyanın en önemli ekolojik sistemini tehdit ediyor.

Orta Avrupa sular altında: Dört ülkede sekiz ölü, yüzbinlerce tahliye

Boris Fırtınası'nın getirdiği aşırı yağışlar ve yükselen nehirler, Avusturya, Polonya, Çekya ve Romanya'da felakete yol açtı. Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri alarm halinde.

Altın için Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı’nın sınırları daraltıldı

Maden şirketlerinin kıskacında olan Kırşehir'deki Seyfe Gölü'nün koruma alanının sınırları Cumhurbaşkanı kararıyla daraltıldı. Göl çevresinde en az dört altın-gümüş madeni açılmak isteniyor.

EN ÇOK OKUNANLAR