Bitlis’te yangınlar dördüncü gününde: Yanacak bir şey kalmadı

Video Haber: Ruşen TAKVA

*

Bitlis‘e bağlı Buzlupınar mevkiinde dört gündür devam eden orman yangınlarına bugün ilk kez havadan müdahale edildi. Yangınlar, karadan müdahalesi mümkün olan bölgelerde söndürülürken, sarp ve dağlık alanlarda devam ediyor. Bölge sakinleri müdahalenin geç yapıldığını söylüyor.

Orman yangınlarının başladığı bölgedeki hava sıcaklığı, öğleden önce 39 derece. Hava sıcaklığı asfalt zemini eritmiş ve asfalt, ayakkabı tabanına yapışıyor.

Kendi kendine sönmek üzere

Yangınlar Buzlupınar mevkiinin kuzey yamacında başlamış ve ormanlık alanı tamamen yok etmiş. Köylerin ve yaşam alanlarının bulunduğu güney yamaçlarında şimdilik bir risk yok. Yetersiz müdahale sonucu yayılan yangın, her şeyi yaktığı için kendi kendine sönmek üzere.

Arazinin engebeli olmasından dolayı müdahalenin karadan veya insan gücüyle yapıldığı yangınlar yer yer söndürüldü. Ancak rüzgarın etkisiyle yangın yayılarak devam ediyor.

Havadan müdahale geç geldi

Bitlis Orman İşletme Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, il ve ilçe belediyelerin itfaiye ekiplerinin, yangın bölgesindeki çalışmaları sürüyor.

Üçüncü gününde de devam eden orman yangınlarına bugün ilk kez bir helikopter aracılığıyla havadan müdahale edildi.

‘Söndürmeye çalışırken ben de yandım’

Yangının başladığı noktada işletme sahibi olan ve yangın söndürme çalışmalarına gönüllü olarak katılan Mahmut Barin, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

”Onlarca hayvan ve canlı yok oldu. Kimse bir şey yapamadı. Yangın başladığında ben, 30 çalışanımla beraber yangını söndürmek için alana gittik. Yangını söndürürken ben de yanmaya başladım, arkadaşlarım beni söndürdü.”

‘Gece söndürülen yer sabah yeniden yandı’

Yangın başladığı andan itibaren yangını kendi imkanları ile söndürmeye çalışan işletme çalışanları, “Artık gücümüz yetmedi ve yangın aldı başını gitti. Eğer o gün itfaiyenin suyu yeterli olsaydı ve havadan müdahale edilseydi biz o yangını söndürürdük” ifadelerini kullandı.

Ancak şimdi söndürülemeyen yangının tüm bölgeyi etkisi altına aldığını belirten çalışanlar “Ertesi gün yangının yeniden başladığını bildirmek için aradığımız Orman İl Müdürlüğü artık telefonlarımıza cevap vermedi. Bizim de gücümüz yetmedi” dedi.