EkolojiManşet

Bitlis’in kuş cenneti Arin Gölü de yok olmanın eşiğinde

0
Son dakika: Bitlis'in kuş cennetinden kötü haber!

Arin, Van Gölü ile tabandan birleşik bir göl. Su seviyesinin azaldığı ya da yükseldiği zamanlarda, bu iki göl birlikte hareket ediyor.

Van Gölü’ndeki kuraklık uydu görüntülerine yansıdı: Böyle devam ederse bizi ciddi bir kriz bekliyor
Van Gölü’nde kuraklık: Balıkçı tekneleri karaya oturdu

Elmastaş, son yıllarda küresel ısınma ile birlikte hem Van hem de Arin Gölü’nde ciddi seviyede çekilme yaşandığını hatırlattı.

Havzayı besleyen kaynaklar kesildi

Yağış rejimlerindeki ciddi değişikliklere dikkat çeken Elmastaş, “Daha önce çok fazla yağış alan bölgelerde kuraklaşma, kurak olan bölgelerde ise daha fazla yağışın olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla Van Gölü havzasında, son yıllarda küresel ısınma ile birlikte genel olarak bir kuraklaşma olduğunu tespit ediyoruz” diye konuştu.

Van Gölü Havzası’ndaki kuraklık kuşların yaşam alanlarını daralttı
Burada kuraklaşmayı meydana getiren en önemli faktör; havzaya düşen yağış miktarının yıllık olarak azalması ya da daha az düşmesidir. Seviyenin azalmasına neden olan diğer bir faktör de gölleri besleyen kaynaklara birtakım baraj ve bentlerin yapılması ve buraları besleyen suların tarımda kullanılmasıdır. Bu nedenle Van Gölü havzasını besleyen kaynaklar kesilmiş oluyor. Bu durum Van ile Arin Gölü’nün su seviyelerinin düşmesine neden olmaktadır” diye konuştu.

Elmastaş, yer altı sularının bilinçsiz kullanılmasının da bu durumu ağırlaştırdığına dikkat çekti: 

“Özellikle Ahlat, Adilcevaz, Erciş ve diğer tarımsal alanlarda çok sayıda sondaj kuyularının ortaya çıktığını görüyoruz. Bunlarla birlikte yer altı su seviyesi, düşmeye başladı. Bu seviye düşünce, bazı kaynaklar da kuruma noktasına geldi”

Özellikle son 2 yıldır Arin Gölü’nde ciddi kuraklaşma olduğunu ifade eden Prof. Dr. Elmastaş, şunları kaydetti:

“Son iki yıldır Arin’de ciddi bir kuraklaşma görüyoruz. Bununla birlikte bazı göçmen kuşların yaşadığı alanlar, ekolojik anlamda bir riski de beraberinde getiriyor. Buralarda bazı kuşların ve canlı türlerinin artık yaşayamaz hale geldiğini görmekteyiz. Bu anlamda önemli risk ve problemle karşı karşıyayız. Bu nedenle tarım arazilerinde, özellikle yağmurlama ve damlama gibi modern sulama sistemlerinin kullanılması gerekmektedir.

Tarımla uğraşan çiftçilerimiz de bir an önce damlama sulama sistemine geçmelidir. Aksi takdirde, özellikle flamingoların ve göçmen kuşların yaşam alanlarından biri olan doğal güzelliğimiz yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.