DünyaManşet

Bir dil daha yok oldu

0

Balıkçıların kullandığı İskoçya’ya ait yerel bir lehçe olan cromartyce konuşan Bobby Hogg’un 92 yaşında hayatını kaybetmesi ile dünya üzerindeki dillerden biri daha yok oldu.

Akademisyenler, geçen hafta 92 yaşında hayatını kaybeden Bobby Hogg’un, Edinburgh’un Cromarty kasabasında bir zamanlar çok yaygın olan lehçeyi akıcı biçimde konuşan son kişi olduğunu söyledi. Bu dil artık sadece Hogg’un ardında bıraktığı ses kayıtlarında yaşayacak.

Bobby Hogg’un küçük kardeşi olan ve cromarty lehçesini kullanan son kişi olacağı düşünülen Gordon Hogg’un geçen sene Nisan ayında 86 yaşında hayata gözlerini yumması bu konudaki umutları da söndürmüştü.

Aberdeen Üniversitesi’nden dilbilimci Robert Millar, Hogg’un ölümü üzerine, “Bu çok üzücü. Doğada çeşitlilik arttığında nasıl daha sağlıklı oluyorsak, dil için de aynısı geçerli” yorumunu yaptı.

UNESCO’ya göre dünyada 6 binin üzerinde dilin yarısının bu yüzyılın sonuna kadar yok olması bekleniyor.

Britanya Adaları, bundan önce iki dil daha yok olmuştu. Channel Adaları’nda Norman lehçesi olan Alderney Fransızcası konuşan son yerli 1960’larda, Man Adası’nda Manx dili konuşan son kişi 1974’de ölmüştü.

(Daily Mail)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.