ManşetTürkiye

Bir Dakikada Türkiye – 11 Aralık 2013

0

İnsan Hakları Günü’nde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden Türkiye’ye ceza

19 Aralık 2000’de Çanakkale Cezaevi’ndeki koğuşlarının küçültülmesini protesto için başlatılan ölüm orucunu bitirmek için güvenlik güçlerinin yaptığı “hayata dönüş” operasyonunda insan hakları ihlali nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye’yi suçlu buldu. Çıkan olaylarda bir jandarma ve dört mahkum hayatını kaybetmişti.

28 Nisan 1995’te Hakkari Yüksekova’da gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınmayan Nezir Tekçi’nin yaptığı başvuruda da Türkiye’yi mahkum eden AİHM, Tekçi’nin yakınlarına 65 bin Avro para cezası ödenmesine hükmetti.

Birgün Gazetesi’ne gözüne siyah bant çekilmiş Erdoğan fotoğrafı kullanmaktan ceza


26 Kasım 2012’de Başbakan Erdoğan’ın gözüne siyah bant çekilmiş fotoğrafını yayınlayan Birgün gazetesine Başbakan Erdoğan “Gözlerinin siyah bantla kapatılarak, yüz kızartıcı suçlular gibi sunulmasının ve aynı zamanda yayının tam sayfa halinde yapılmasının, basın özgürlüğü dışında olduğu” nedeniyle 100 bin liralık tazminat davası açmıştı.  Dava sonucunda gazete 10 bin lira manevi tazminat cezası ödemeye mahkum edildi. 

Mart 2012-Mayıs 2013 arası 4210 kadına koruma

Bianet’in haberine göre BDP’li milletvekili Ayla Akat Ata’nın soru önergesini yanıtlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Mart 2012 ile Mayıs 2013 arasında 4210 kadına geçici koruma verildiğini söyledi. Senelere göre koruma talebiyle başvuran kadın sayısı ise şu şekilde oldu:

  • 2006-2011 arasında 13929 kadın başvurdu.
  • 2012’de 6547 kadın başvurdu.
  • Ocak-Eylül 2013 arasında 5774 kadın başvurdu.

Fatma Şahin 2002-2013 seneleri arasında aile içi şiddete maruz kalıp yaşamını yitiren kadın sayısının sorusunu cevaplamadı.

AİHM’den kocanın soyadını kullanma zorunluluğuna ceza

Bianet’in haberine göre AİHM, evlendikten sonra resmi evraklarda babasının soyadını kullanmaya devam etmek isteyen Betül Tanbay’ı haklı buldu. Türkiye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 14. Maddesi olan Ayrımcılık Yasağı ile 8. maddesi olan “Özel hayatın ve aile hayatının korunması” ilkelerini ihlal ettiğine hükmetti.

Reklam panosu şirketinden CHP’nin reklamına”Başbakanı fazla eleştirme” sansürü

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın yaptığı açıklamaya göre pano ve billboardlara reklam alan Ströer-Kentvizyon
şirketi, CHP’nin, “Vatandaş vergisini veriyorsa hükümet de hesabını verecek”, “Başbakan’a Çağrı: Sayıştay raporlarını TBMM’den gizleme. Millet iradesini hiçe sayma!” afişlerini “Başbakan’ı fazla eleştiriyorsunuz, yumuşatın” gerekçesiyle kabul etmedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.