Türkiye

Bir bilim insanı neden yargılanır?

0

Dilovası halkının Organize Sanayi Bölgesi nedeniyle zehirlendiğini, anne sütünde bile zehir bulunduğunu ortaya çıkaran halk sağlığı uzmanı Onur Hamzaoğlu’nu Dilovası Belediyesi’nin şikayetiyle yargılanmasına karşı dostları, meslektaşları, bilim insanları destek çalışması başlattı

Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim üyesi Prof. Dr Onur Hamzaoğlu 2005 yılında çok önemli bir çalışmaya imza attı. 2005 yılında “Endüstri Yoğun Bölgelerde Yaşayanlarda Ölüm Nedenleri: Dilovası Örneği” isimli çalışmasının sonuçlarını yayınladı ve kansere bağlı ölümlerdeki aşırılığı gözler önüne serdi. Bu çalışmasını yerel ve ulusal bilim çevreleri ve siyasi otoriteler ile paylaştı. Çözüm önerilerini 2006’da TBMM’ye sundu.

Hamzaoğlu benzer bir alışmanın sonucunu geçen ay kamuoyuyla paylaştı. 2011 yılının ilk günlerinde sonuçlarını paylaştığı bu çalışmaya göre annelerin ilk sütünde ve bebeklerin ilk kakalarında bazı ağır metaller ve eser elementler saptandı. Hamzaoğlu bu araştırmayı Kocaeli Üniversitesi’nde Halk Sağlığı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile Tıbbi Genetik Anabilim Dallarından akademisyenler ile birlikte yürüttü, araştırma üniversitenin bilimsel araştırma fonu tarafından desteklendi.

Fakat bu çalışmanın ardından halk sağlığı için önlem alması gereken Büyükşehir Belediye Başkanı ve Dilovası Belediye Başkanı, Kocaeli Cumhuriyet Savcılığı’na Hamzaoğlu hakkında şikayet dilekçesi verdi. İki belediye başkanı (AKP’li) Hamzaoğlu’nun “Kan ve dışkıları bırakın, doğum yapıp çocuk emziren annelerin sütünde bile çinko, demir, alüminyum, kurşun, kadmiyum tespit ettik, tehlike büyük” dediği, basın yoluyla bu bilgileri açıkladığı ve bu vesileyle ‘haberin geniş halk kitlelerine ulaşmasını sağladığı, araştırma sonuçlarını halk arasında panik yaratmak amacıyla kullandığı” iddiasıyla yargılanmasını istiyor.

Bu dilekçe sonrası Hamzaoğlu için adeta bir linç operasyonu başladı. Savcılık hazırladığı dosyayı, söz konusu fiilin incelenmesi amacıyla Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü’ne gönderdi.

Üniversite izin verdiği takdirde Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, TCK’nin 213. maddesi uyarınca 2 ila 4 yıl arasında hapis istemiyle yargılanacak…

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu hakkında Kocaeli Üniversitesi tarafından bu gerekçe ile ceza soruşturması yürütülmektedir. Bununla birlikte, Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı tarafından yukarıdaki gerekçelerle YÖK’e yazılan yazının, YÖK tarafından Kocaeli Rektörlüğü’nün bilgisine sunulması ve gereğinin rica edilmesi üzerine Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü tarafından disiplin soruşturması açıldı.

Meslektaşları, bilim insanları Hamzaoğlu’na destek için internette bir imza kampanyası başlattı. Kampanyaya katılmak ve daha fazla bilgiye ulaşmak için:

www.onurumuzusavunuyoruz.org

Yeşil Gazete – Sendika.Org

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.