Reykjanes Yarımadası, İzlanda. Fotoğraf: Reuters
Ekim ayının sonundan itibaren Kuzey Avrupa ülkelerinden İzlanda’nın güneybatısındaki Reykjanes yarımadasında meydana gelen binlerce sarsıntı, bölgede volkanik patlama yaşanabileceğine dair endişeleri arttırdı.
Toplam 33 aktif volkanik sistemle Avrupa’daki en yoğun volkanizmanın görüldüğü ülkede olağanüstü hal ilan edildi. Ülkenin sivil savunma yetkilisi 10 Kasım akşamı yaptığı açıklamada, “Ulusal polis güçleri başkanı (…) Grindavik‘in kuzeyindeki Sundhnjukagigar‘da yaşanan yoğun sismik aktivite nedeniyle sivil savunma gerekçesiyle olağanüstü hal ilan etti” diye bildirdi.
euronews‘ün aktardığına göre yönetim, daha büyük depremlerin meydana gelme ihtimaline dikkati çekerek “bu olaylar dizisi bir patlamaya yol açabilir” uyarısında bulundu.
İzlanda Meteoroloji Ofisi, “birkaç gün içinde” bir volkanik patlama meydana gelebileceğini açıkladı.
10 Kasım günü sismik dalgaların kaydedildiği bölgenin 3 kilometre güneybatısında yer alan yaklaşık 4 bin nüfuslu Grindavik kasabası için tahliye planları hazırlandı.
Sivil savunma dairesi ayrıca Thor devriye botunu “güvenlik gerekçesiyle” Grindavik’e gönderdiğini duyurdu.
9 Kasım’da, Grindavik yakınlarında jeotermal kaplıcalarıyla ünlü bir turizm bölgesi olan ‘Mavi Lagün‘ önlem olarak kapatıldı.
10 Kasım’ın erken saatlerinde meydana gelen ve meteoroloji ofisinin ilk değerlendirmelerine göre en şiddetlisi 5,2 büyüklüğünde olan iki deprem, yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki başkent Reykjavik’te ve ülkenin güney kıyılarının büyük bir bölümünde hissedildi.
Meteoroloji ofisine göre ekim ayının sonundan bu yana yarımadada yaklaşık 24 bin sarsıntı kaydedildi ve 10 Kasım’da yerel saatle gece yarısı ile saat 14.00 arası yaklaşık 800 deprem meydana geldi.
Meteoroloji ofisi, 5 kilometre derinlikte bir magma birikimi olduğunu ve yüzeye çıkması halinde bunun bir volkanik patlamayı tetikleyeceğini kaydetti.
2021’den bu yana Reykjanes yarımadasında Mart 2021, Ağustos 2022 ve Temmuz 2023’te, hepsi de altyapıdan veya nüfusun yoğun olduğu bölgelerden uzakta olmak üzere üç patlama meydana geldi.
Eyjafjallajökull volkanı, 2010 yılındaki son patlamasında Avrupa semalarını kapatmış ve 100 bin uçuşun iptal edilmesine yol açarak 10 milyon yolcunun mahsur kalmasına neden olmuştu.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…