Doğa MücadelesiManşetYerel

Binlerce ağaçlık Paşalimanı Koyu’nun satışında ihtiyati tedbir kararı

0
paşalimanı

İzmir‘in Çeşme ilçesinde yer alan, Dr. Binbaşı Halis Temel’in yaşamı süresince kendi çabalarıyla koruduğu Paşalimanı Koyu‘ndaki 21 parselden oluşan 120 dönüm arsanın satışının iptali için dava açıldı. Yargılama sürerken, dava sonuna kadar taşınmazların devrinin önlenmesi amacıyla tapu kaydına ihtiyati tedbir koyuldu.

Paşalimanı’ndaki doğal alan Mart 2022’de satışa çıkarılmış, alanın betonlaşmaya açılmaması için bölge sakinleri ve çevreciler ihaleyi protesto etmişti.

‣Çeşme Paşalimanı’nda ihale: Binlerce ağaç tehlikede 

Paşalimanı Koyu’ndaki 21 parselden oluşan toplam 120 dönüm arsanın satışı için ilk olarak geçen yıl 7 Mart’ta ihale yapıldı ancak yeterli katılım olmadığı gerekçesiyle ertelendi.

28 Mart’ta ikinci kez yapılan ihaleye, ALDO Enerji ile AKT Enerji şirketleri katıldı. 385 milyon TL ile en yüksek teklifi veren ALDO Enerji, ihaleyi kazandı.

Halis Temel’in dokuz mirasçısından Timur Temel, ihaleyi mahkemeye taşıdı. İzmir 17’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde ihalenin iptali için dava açıldı.

Ege’de Son Söz gazetesinin aktardığına göre; yargılama sürerken dava sonuna kadar taşınmazların devrinin önlenmesi amacıyla tapu kaydına ihtiyati tedbir koyuldu.

Ne olmuştu?

‘Son yüzyılın ve tüm zamanların en başarılı Türk çevrecisi’ seçilen ve ‘Birleşmiş Milletler (BM) Ossakawa Dünya Çevre Ödülü‘ne aday gösterilen Dr. Halis Temel‘in yeşerttiği Paşalimanı Koyu, ölümünden 22 yıl sonra, kurduğu ve miras bıraktığı Doktor Binbaşı Halis Temel Vakfı‘nca satışa sunulmuştu.

Çevreciler, Temel’in 50 bin ağaçla yeşillendirdiği ve özenle koruduğu koydaki doğallığın, satış sonrası yapılaşma nedeniyle bozulacağını ileri sürerek karara karşı çıktı. Buna rağmen bölgenin birinci derece sit alanı olduğu, yapılaşmanın mümkün olamadığı kaydedilmişti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.