DünyaManşetTürkiye

Binler, Orta Doğu Barış Planı’na karşı sokakta

0
Fotoğraf: Saadet Partisi

ABD Başkanı Donald Trump’ın “yüzyılın anlaşması” olarak nitelendirdiği ve Orta Doğu Barış Planı olarak adlandırdığı teklif Fas, Tunus, Türkiye ve İsrail’de protesto edildi. Protestocular, planın tek taraflı bir şekilde hazırlandığı ve İsrail işgaline resmiyet kazandıracağı gerekçeleriyle karşı çıkıyor.

Barış Planı’nda ne var?

Trump’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyuhu ile birlikte Beyaz Saray’da 28 Ocak günü açıkladığı belgede, bir yandan başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti öngörülürken bir yandan da “Birleşik Kudüs’ün İsrail’in ebedi başkenti” olacağı belirtiliyor.

Plana göre, yeni kurulan Filistin devletinin güvenlik hizmetleri başlangıçta İsrail tarafından sağlanacak. Daha sonra Filistin Devleti güçlendiğinde yükümlülük devredilecek. Filistinliler ve İsrailliler de halihazırda yaşadıkları topraklardan ayrılmaya zorlanmayacaklar.

Türkiye’de Büyük Kudüs Mitingi

Saadet Partisi, Pazar günü İstanbul Yenikapı Meydanı’nda bir miting düzenleyerek ABD’nin planını protesto etti. “Büyük Kudüs Mitingi” ismiyle gerçekleşen mitinge AKP’den katılım olmazken CHP, Gelecek Partisi, Hüda Par ve Demokrat Parti genel başkanları ile İYİ Parti Genel Başkan yardımcısı da katıldı.

Karamollaoğlu: Kaosa ve savaşa zemin hazırlıyor

Mitingte konuşma yapan Saadet Partisi başkanı Temel Karamollaoğlu şunları söyledi: “Trump ve Netenyahu tarafından Filistin’e ve İslam dünyasına dayatılan plan; Filistin’i İsrail’e peşkeş çekmektir. Uluslararası hukuku ayaklar altına almaktır. Bütün insani ve vicdani değerleri yok saymaktır. Huzura ve barışa değil kaosa ve savaşa zemin hazırlamaktır. Bu yüzyılın anlaşması değil, yüzyılın ihaneti, yüzyılın zorbalığı, yüzyılın paçavrasıdır. Bu paçavrayı tarihin çöplüğüne atacağız. Çünkü hak ettiği tek yer orasıdır. Tarihin çöplüğüdür.”

Fas’ta kitlesel protesto

Fas’ın başkenti Rabat’ta da plana karşı 9 Şubat’ta kitlesel bir protesto düzenlendi. “Özgür Filistin için ve utanç veren anlaşmaya karşı Fas halkının gösterisi” temasıyla düzenlenen eylemde binlerce kişi Parlamento binasına yürüdü.

Fotoğraf: AA

Tunus’ta bayraklar yakıldı

Tunus Yerel İşçi Sendikası başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla düzenlenen yürüyüşte, “Kudüs Filistin’in başkentidir” sloganları eşliğinde binlerce kişi bir araya geldi. Eylem sırasında, Filistin ve Tunus bayrakları taşıyan protestocular, ABD ve İsrail bayraklarını da ateşe verdi.

İsrail’de binler sokaktaydı

İsrail’deki Barış Şimdi hareketi tarafından yapılan çağrıyla bir araya gelen eylemciler 2 Şubat tarihinde Tel Aviv şehir merkezinde kitlesel bir protesto gerçekleştirmişti. Kalabalık grup, “İlhak değil, barış planı istiyoruz”  “Yüzyılın planına hayır”, “Irkçılığa hayır”, “Filistinlilerin hakları geri verilsin” yazılı pankartlar ile tepkisini dile getirmişti.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.