Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Bingöl Valiliği: Karacehennem Ormanı’nda katliam değil gençleştirme yapıyoruz

0

Bingöl‘ün Karlıova ilçesinde bulunan Karacehennem Ormanları’nda başlayan ve bugün altıncı gününe giren ağaç kesimlerine ilişkin Fırat Bulut‘un Yeşil Gazete için kaleme aldığı habere ilişkin Bingöl Valiliği‘nden açıklama geldi.

Valilik tarafından yapılan açıklamada “Bazı sosyal medya hesapları ve haber sitelerinde ‘Bingöl Karacehennem Ormanı’nda Ağaç Kıyımı‘ ve ‘Bingöl’de Orman Katliamı’ gibi başlıklar ile yapılan ve gerçeği yansıtmayan kasıtlı paylaşımlar nedeniyle Valiliğimizce açıklama yapma gereği duyulmuştur” denildi.

‘İhalesi yapıldı’

Kesim ihalesi hakkında bilgi paylaşılan açıklamada “Bingöl Orman İşletme Müdürlüğümüzce kesimine karar verilen ve çıkarılacak ağaçların belirlendiği 427 nolu bölmede 4 Ekim 2021 tarihinde açık artırmalı dikili satış ihalesine çıkılmış olup ihale sonuçlanmıştır. İhaleye çıkılan bölmede alıcı tarafından yapılacak kesim işlemlerine Orman İşletme Müdürlüğümüz denetiminde başlanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

‘Gençleştirme yapıyoruz’

Ormanlık alanda gençleştirme işlemi yapıldığı ifade edilen açıklamada “Söz konusu bölmede bulunan meşe ağaçları kesim çağına gelmiş olduğundan, sağlıklı fertler elde etmek ormanların gençleştirilmesini ve devamlılığını sağlamak için rutin çalışmalar kapsamında kesim işlemi yapılmaktadır” denildi ve bu çalışma ile kurumaya yüz tutmuş orman alanının iyileştirilmesinin amaçlandığı söylendi.

Ek olarak kesimlerin bölge halkının bilgisi dahilinde yapıldığı belirtilen açıklamada “Ormanlarımızın koruma kullanma dengesi içinde halkımızın hizmetine sunulması için ilgili bölmede yapılan çalışmalara bölge köylüleri ile görüşülerek başlanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Neler yaşandı?

Kızılağaç, Yiğitler(Sağnis), Kırkpınar(Xawarik) köylerinin çevrelediği Karacehennem Ormanı’ndaki ağaç kesimleri 6 Ekim sabahında başladı.  Kesimleri görmek isteyen bölge halkının alana girişi “güvenlik” gerekçe gösterilerek engellendi.

Kızılağaç köyünden Metin Çelikbilek, bu süreçte yetkililerle görüşmeye çalıştıklarını ancak sorularının yanıtsız bırakıldığını belirterek, “Bizler görüşüyoruz, sesimizi duyurmaya çalışıyoruz ancak bu süreçte orman gidiyor, odun yüklü kamyonlar gidiyor” tepkisini gösterdi. HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir ise konuya ilişkin soru önergesi yöneltti.

35 hektarlık bir alanda kurumuş, tahribata uğramış kısımları temizleyerek gençleştirme çalışması yaptıklarını söyleyen Orman İşletme Müdürü İbrahim Bor, kesim işlemininin gençleştirme için yapıldığını ihale sürecinin ise mevzuata uygun yapıldığını belirtti.

‘Gençleştirme yapılacak ağaç yok’

Mevluda Ana ise bölgede gençleştirme yapılacak ağaç olmadığını belirterek  ‘Bu ormanları biz koruduk. Bütün engellemelere rağmen bizim hayatımız bu ormanın içinde geçti. Gençleştirme yapılacak ağaç yok orda. Var diyorlarsa gelsinler bize göstersinler” tepkisini gösterdi.

Bölge halkı tarafından ortaya atılan bir diğer iddia ise kesim ihalesinin korucu köyün muhtarına ve koruculara verildiği. Gökçeli Köyü‘nde (Talvarı) yaşayan halk köyün muhtarı Tayyip Bulak ve birkaç korucunun ağaç kesim işine giriştiğini öne sürüyor. İbrahim Bor ise “Onlar zaten devlet memuru olduğu için ihale alamazlar” diyerek iddiaları yalanlıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.