DünyaEnerjiManşet

Bill Gates nükleer santral kuruyor: Su yerine sodyum kullanılması sorunlu olabilir

0

Microsoft‘un kurucusu ve dünyanın en zengin isimlerinden Bill Gates’e ait nükleer enerji yatırım şirketi TerraPower tarafından kurulacak nükleer santralin ayrıntıları belli oldu.

Tesisin, geleneksel nükleer santrallerde yapılanın aksine Natrium teknolojisiyle likid sodyumla soğutulması planlanıyor. Projenin 4 milyar dolarlık yatırımla hayata geçeceği tahmin ediliyor.

Finansmanın yarısını devlet karşılayacak

Projenin finansmanının yaklaşık yarısı devlet tarafından karşılanacak. Proje, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden‘ın bu hafta imzaladığı altyapı yasasından gelen 1,5 milyar dolar dahil olmak üzere, federal hükümetten yaklaşık 1,9 milyar dolar alacak.

Nükleer reaktörün inşaatına 2024’te başlanması ve 2028’de faaliyete geçmesi planlanıyor.

Reaktörün geleneksel nükleer santraller kadar etkili olması halinde de yaklaşık 250 bin eve elektrik sağlanacağı tahmin ediliyor.

‘Su yerine sodyum kullanılması sorunlu olabilir’

Projenin savunucuları ise, sodyumla soğutulan hızlı bir reaktöre ve erimiş tuzla enerji depolama özelliklerine sahip olacak santralin geleneksel nükleer enerji üretimine kıyasla daha güvenli ve daha az maliyetli olacağını iddia etmiş, bazı uzmanlar da soğutma için su yerine sodyum kullanılmasının sorunlu olabileceğine işaret edip olası yangın risklerine dikkat çekmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.