Bilim insanları: Çin, temiz enerji politikalarına devam ederse hava kirliliği sorunu 2030’da ortadan kalkabilir

Bilim insanlarının araştırmasına göre, Çin’de mevcut temiz enerji politikaları devam ederse ülkedeki hava kirliliği sorunu 13 yıl sonra ortadan kalkabilir.

Çin’in, temiz enerji konusundaki politikalarını sürdürüp planlanan projeleri hayata geçirmesi halinde 13 yıl sonra ülkedeki hava kirliliği sorununun çözülebileceği bildirildi.

ABD, Çin ve Fransa’dan bilim adamlarının, sonuçları “Science Advances” dergisinde yayımlanan ortak araştırmasına göre, Çin’de havadaki zararlı partikül oranını ölçen PM 2,5 değeri geçen yıllarda zirveye ulaşarak metreküp başına 60 mikrogram değerini gördü ve tekrar düşüş ivmesine başladı.

Kentlerdeki nüfusun, doğalgaz ve elektrik gibi temiz enerji kaynaklarına yönelip ısınmak için kömür kullanımını azaltması yoluyla PM 2,5 değerinin, metreküp başına ortalama 5 mikrograma kadar düşürülebileceği ifade edilen araştırmada, mevcut çevre düzenlemelerinin, ülkenin sanayi hareketinin başlatıldığı, havanın temiz olduğu 1980’li yıllardaki haline geri dönmesini sağlamak için yeterli olduğu kaydedildi.

Araştırmada, Çin’de mevcut temiz enerji politikalarının sürdürülmesi durumunda 13 yıl sonra ülke halkının, 1970’li yıllardaki gibi tekrar temiz hava solumaya başlayabileceğini belirten bilim insanları, bunun için de planlama aşamasındaki projelerin kararlılıkla hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

“En karanlık günler geride kaldı”

Araştırmayı yapan ekibe başkanlık eden Pekin Üniversitesinden çevre uzmanı Tao Şu, hükümetin fabrikalara uyguladığı caydırıcı cezalar, daha az enerji tüketen teknolojilerin teşvik edilmesi ve fosil yakıtlar yerine güneş, rüzgar ve nükleer gibi alternatif enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması yoluyla hava kirliliğinin ortadan kaldırılabileceğini bildirdi.

“Hava kirliliği konusunda kara bir tarihe sahibiz ancak en karanlık günleri geride bıraktık.” ifadesini kullanan Tao, araştırmanın gelecek için iyimser olmaya yetecek kanıtlar ortaya koyduğunu aktardı.

Çin, özellikle 2014’ten bu yana çevre ve hava kirliliğiyle mücadele ediyor. Hızlı kalkınma ve sanayileşmenin bedeli olarak Çin’deki büyük şehirlerin çoğu aynı zamanda dünyanın en kirli kentleri arasında yer alıyor.

(BirGün)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kentlerde ve İstanbul’da taksi meydan savaşları

Bunca yıl taksi sayısı artışının önünü kapatan iktidar bloğu neden bu defa izin verdi? Değişen nedir?

Enflasyon, fiyatlar ve döviz kurları

Enflasyonun fiyatlar üzerinde yarattığı tahribat yanı sıra kurlara müdahale edilerek ekonomideki dengelerin iyice bozulması insanların ve firmaların önündeki belirsizlikleri daha da artırdı.

[İklim Masası] Karbon kredileri emisyonları azaltmada işe yarıyor mu?

Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi’nin 2023 İzleme Raporu'na göre, karbon kredileri çoğunlukla etkili olmadığı gibi, gerçek karbonsuzlaşma çalışmalarını da yavaşlatma riski taşıyor.

Yurttaşlar, sokakta yaşayan hayvanlar için 1 Eylül’de Yenikapı’da mitingde!

Yaşam hakkı savunucuları, sokakta yaşayan hayvanları toplanarak barınaklara gönderilmesin ve öldürülmesinler diye; hayvanların haklarını korumak adına, 'katliam yasasına' karşı İstanbul'da bir araya geliyor.

Shell, petrol ve gaz arama- geliştirme iş gücünü yüzde 20 azaltıyor

Petrol ve gaz devi Shell, yeni CEO'nun 'maliyet düşürme' çalışmaları kapsamında petrol ve gaz arama-geliştirme iş gücünü yüzde 20 oranında azaltacak.

EN ÇOK OKUNANLAR