Dünyaİnsan HaklarıManşet

Biden’dan Netanyahu’ya: Saldırıyı siz değil, karşı taraf yapmış gibi görünüyor

0
Fotoğraf: Leah Millis / Reuters

İsrail’in Gazze‘deki El-Ehli Baptist Hastanesi‘ni bombalamadığının ve hastanede en az 500 kişinin öldüğünün duyurulmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden İsrailli yetkililerle görüşmek üzere Tel Aviv‘e gitti.

AlJazeera’nın aktardığına göre; ABD Başkanı Biden, Netanyahu‘ya, Washington‘un İsrail’e, ülkenin Gazze‘de devam eden savaşı sırasında kendisini savunması için ihtiyaç duyduğu her şeyi sağlayacağını söyledi. Biden, 7 Ekim saldırısında İsrail’de öldürülen bin 400’den fazla kişi arasında 31 Amerikalının bulunduğunu da sözlerine ekledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Tel Aviv’e inen Başkan Biden’la yaptığı brifingde “uygar dünyanın Hamas’ı yenmek için birleşmesi gerektiğini” söyledi.

Fotoğraf: Mohammed Al-Masri / Reuters

Reuters’ın aktardığına göre; ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’e Hamas’a karşı savaşında dayanışma sözü verdi ve Gazze’deki hastanedeki patlamanın militanlar tarafından gerçekleştirildiği yönündeki açıklamasını destekledi.

Hastanenin bombalanması sonrası Biden, Arap liderleriyle gerçekleşmesi planlanan zirvelerini iptal etti. Filistinli yetkililer en az 500 kişinin öldüğünü duyurduğu patlamadan, İsrail’i sorumlu tutmuştu. İsrail ise patlamaya Filistinli İslami Cihad militan grubunun neden olduğunu söyledi. İslami Cihad ise suçlamaları reddetti.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile bir araya gelen Biden şunları söyledi:

“Dün Gazze’deki hastanede meydana gelen patlamadan dolayı derin üzüntü ve öfke duydum ve gördüklerime göre, bunu siz değil karşı taraf yapmış gibi görünüyor.”

Biden, “Ancak dışarıda emin olmayan pek çok insan var, bu yüzden çok şeyimiz var, pek çok şeyin üstesinden gelmeliyiz” dedi ve ekledi:

“Dünya izliyor. İsrail’in de ABD ve diğer demokrasiler gibi bir değerler seti var ve ne yapacağımızı görmek istiyorlar.”

Netanyahu, Biden’a “açık desteği” için teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un ofisinden yapılan açıklamada, devlet başkanının Biden’a “İsrail ulusunu koruduğunuz için Tanrı sizi korusun” dediği belirtildi.

ABD’li 178 akademisyenden çağrı

Öte yandan ABD’nin en prestijli hukuk fakültelerinin 178 üyesi tarafından ortak bir çağrıda bulunuldu. 178 akademisyen tarafından imzalanan ve Joe Biden’a gönderilen mektupta İsrail’in Hamas saldırısına tepkisi ‘ahlaki bir felaket’ olarak nitelendirildi.

ABD Başkanı’nın İsrail’e yapacağı ziyaret öncesinde gönderilen mektupta İsrail’in saldırısı “toplu cezalandırma” ve “ahlaki bir felaket” olarak nitelendirildi ve Biden’a derhal ateşkes çağrısında bulunuldu.

Gazze’yi yöneten Filistinli İslamcı grup Hamas’ın gerçekleştirdiği zulüm ve insan kaçırma eylemlerini kınayan mektup, İsrail’in misillemelerini kınamak için de aynı kelimeyi kullanıyor ve İsrail’in sivil halkı su, gıda ve elektrik gibi “temel yaşam araçlarından” mahrum bıraktığı belirtiliyor.

Mektupta, “Biz de İsrail hükümetinin, ABD hükümetinin açık desteğiyle Gazze’deki silahsız aileleri ve çocukları öldüren ve yerlerinden eden, tırmanan tepkisini kınıyoruz” deniyor.

Fotoğraf: Mohammed Al-Masri /Reuters

Türkiye’deki İsraillilere ‘ülkeyi terk edin’ çağrısı

İsrail Ulusal Güvenlik Karargahı, Türkiye’de bulunan tüm İsraillileri bir an önce Türkiye’den ayrılmaları konusunda uyardı.

Öte yandan Kudüs Piskoposluğu da saldırının insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu belirtti. Psikoposluk uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunarak benzer saldırıların önüne geçilmesi için harekete geçilmesi gerektiğini bildirdi.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te genel grev

Ayrıca Filistin’in resmi haber ajansı WAFA İsrail’in Gazze’deki hastaneyi bombalayarak yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Batı Şeria ile Doğu Kudüs’te bir günlük genel greve gidildiği bildirildi. Grevin, Batı Şeria ile Doğu Kudüs’teki üniversite, banka, iş yerleri olmak üzere tüm kurum ve kuruluşları kapsadığı kaydedildi. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas‘ın da dünkü hastane saldırısı sonrası ilan ettiği üç günlük yas dolayısıyla resmi kurumlarda bayrakların da yarıya indirildiği ifade edildi.

Birçok ilde İsrail’in saldırısına karşı protesto…

Türkiye’de de İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesi’ni bombalaması sonucu çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği saldırı sonrası bazı illerde sokaklara çıkan vatandaşlar saldırıyı kınadı. İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre eylemlerde bir can kaybı yaşanırken 43’ü polis 63 kişi yaralandı. Protestolarda beş gözaltı yapıldı.

İstanbul’daki eylemlerde bir kişi kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti.
Hayatını kaybeden kişinin Saadet Partisi İstanbul İl Başkan Yardımcısı Nuri Tüfekçi‘nin babası Eshabil Tüfekçi olduğu öğrenildi.

İzmir’in Konak meydanında toplanan vatandaşlar saldırıyı protesto ederek kınadı. Konak sokaklarında Filistin bayrakları açılarak sloganlar atıldı. Polis geniş güvenlik önlemleri aldı.

Adana’da da İsrail’in Gazze saldırılarını protesto için Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Konsolosluğu önünde toplanan kalabalık, basın açıklaması sonrası konsolosluğa taş ve molotof fırlattı. Olay sırasında başına taş isabet eden iki polis yaralandı.

DHA’nın aktardığına göre; İsrail’in saldırısı, İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Malatya, Tekirdağ, Van, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Bingöl, Batman, Bitlis’te protestolar gerçekleştirildi. Ankara’da, İsrail Büyükelçiliği önünde toplanan binlerce kişi, bombalı saldırıyı protesto etti. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı eylemde, elçiliğe girmeye çalışan topluluktaki bazı kişiler, polis tarafından engellenirken biber gazı ile müdahalede bulunuldu. Kalabalık, ‘Mehmetçik Aksa’ya’, ‘Hamas’a selam, yardıma devam’, ‘İsrail Büyükelçiliği kapatılsın’ sloganları atarken, bazı kişiler elçilik binasına girmeye çalıştı. Öfkeli grubun bu girişimi, polis ekipleri tarafından engelledi. Eylem nedeniyle Atatürk Bulvarı ve İran Caddesi tamamen trafiğe kapandı. Polis yetkililerinin dağılmaları konusunda uyarılarda bulunması rağmen kalabalığın sayısı her geçen saat arttı. Uyuralar sonuçsuz kalınca polis, biber gazı ile toplluğa müdahale etti.

Yeniden Refah Partisi İstanbul İl Teşkilatı ve Anadolu Gençlik Derneği İstanbul Şubesi ile çeşitli sivil toplum kuruluşları üyesi bir grup, saat 22.00’den itibaren ellerinde Filistin bayraklarıyla Levent’teki İsrail Başkonsolosluğu önünde toplandı. Konsolosluk binasının bulunduğu Büyükdere Caddesi, insan kalabalığı nedeniyle her iki yönden trafiğe kapandı. Saldırıyı protesto eden grup üyeleri, sık sık “Mehmetçik Gazze’ye”. diye slogan attı.

Göstericilerden bazıları, polisin geniş güvenlik önlemi aldığı İsrail Başkonsolosluğunun bulunduğu binaya girmek istedi. Konsolosluk binasını çevreleyen güvenlik bariyerlerini aşarak içeri girmeye çalışan grup ile polis arasında kısa süreli arbede yaşandı. Polis, biber gazı sıkarak kalabalığı dağıttı. Bir süre sonra tekrar toplanan grup üyelerinden bazıları konsolosluk binasına doğru havai fişek attı. Bazı protestocular ise cadde üzerindeki reklam panosunun afişlerini sökerek yaktı. Ahşap panoyu da yakmaya çalışanlara diğer protestocular engel oldu. Afiş ve panoyu saran alevler TOMA’dan sıkılan su ile söndürüldü.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.