Dünyaİstanbul SözleşmesiKadınManşet

Biden’dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Derin hayal kırıklığı 

0

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Türkiye‘nin İstanbul Sözleşmesi‘nden ayrılmasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Beyaz Saray‘ın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada Biden, Türkiye’nin sözleşmeden ayrılmasını “Kadına karşı şiddete son vermeyi amaçlayan uluslararası hareket için cesaret kırıcı bir geri adım” olarak değerlendirdi.

‘Derin bir hayal kırıklığı’

Joe Biden, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden aniden ve temelsiz yere çekilme kararı derin bir hayal kırıklığı yaratıyor.

Dünya çapında, bu sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olarak Türkiye’deki kadın cinayetlerindeki artış da dahil, aile içi şiddet vakalarında artışa tanıklık ediyoruz.

Ülkelerin, kadınlara karşı şiddete son vermeye bağlılıklarını güçlendirmeleri ve yenilemeleri gerekir, kadınları korumayı ve saldırganlardan hesap sormayı amaçlayan uluslararası sözleşmelerden çekilmeleri değil. Bu, küresel çapta kadına karşı şiddete son vermeyi amaçlayan uluslararası hareket için cesaret kırıcı bir geri adım.”

‘Hepimizin daha fazlasını yapmamız gerekiyor’

ABD Başkanı, kadına yönelik şiddet konusunda herkesin daha fazlasını yapması gerektiğine de vurgu yaptı:

Cinsiyet temelli şiddet, dünyanın her bir köşesinde her ülkeye dokunan bir yara. Geçtiğimiz birkaç haftada, Gürcistan’daki trajik cinayetler de dahil, kadınlara karşı korkunç ve gaddarca saldırıların birçok örneğini gördük. Ve, günlük olarak cinsiyet temelli şiddettin hayaletinin gölgesinde yaşamanın her yerdeki kadınlara daha geniş anlamda verdiği zararı gördük.

Bu hepimizin canını yakıyor ve kadınların şiddetten muaf bir şekilde hayatlarını sürdürebildiği toplumlar yaratmak için hepimizin daha fazlasını yapmamız gerekiyor.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.