DünyaManşet

Biden, Zelenkiy’e ‘Asla yalnız kalmayacaksınız’ sözü verdi: Milyarlarca dolarlık yardım yolda

0
Kaynak: Reuters

Ukrayna devlet başkanı Volodymyr Zelenskiy, Rus işgalinin ardından yaptığı ilk yurtdışı ziyaretini Washington’a yaptı. ABD Başkanı Joe Biden, Zelenskiy’e ABD’nin, savaş ne kadar sürerse sürsün Ukrayna’nın yanında olacağını söyledi. Ayrıca “Asla yalnız kalmayacaksınız” sözü veren Biden, ABD’nin Ukrayna’ya iki milyar doların üzerinde bir yardım paketi sağlayacağını onayladı. Ancak yardım bununla sınırla kalmayacak; 45 milyar dolarlık bir yardım sözü daha verildi.

Zelenskiy, Washington’un yardımı için minnettar olduğunu dile getirdi ve Biden’a askeri madalya takdim etti. Dün (21 Aralık) gerçekleştirilen ortak basın toplantısında Biden, uluslararası koalisyonu bir arada tutma konusunda hiç endişe duymadığını söyledi.

Kaynak: Reuters

Biden: Putin’in savaşı durdurmaya niyeti yok

Bazı müttefiklerin, çatışmanın maliyetinin ve küresel gıda ve enerji tedariki üzerindeki etkilerinin baskısını hissedebileceğine dair endişeleri bulunurken, ABD başkanı Ukrayna’ya destek dayanışması konusunda “çok iyi” hissettiğini aktardı.

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in “bu acımasız savaşı” durdurmaya niyeti olmadığını da belirtti.

Kaynak: Reuters

50 milyar dolarlık insani, mali ve güvenlik yardımı

Ukrayna’nın en önemli müttefiki olarak ABD şimdiden 50 milyar dolar insani, mali ve güvenlik yardımı taahhüt etti. Rakam diğer tüm ülkelerin taahhüdünün oldukça üzerinde.

Ocak ayında çoğunluğu sağlayarak Temsilciler Meclisi‘nin kontrolünü ele geçirecek olan Cumhuriyetçiler ise Ukrayna için “açık çek” yazmayacakları konusunda uyarıda bulunmuş durumda.

Ancak Zelenskiy, kongredeki değişikliklerden bağımsız olarak ülkesi için iki partinin de desteğini olacağına inandığını söyledi. Zelenskiy, Beyaz Saray’daki toplantının ardından ortak oturumda yaptığı konuşma sonrası ayakta alkışlandı.

Kaynak: Reuters

Zelenskiy: Daha fazla askeri mühimmata ihtiyaç var

Gelecek yılın savaşta bir dönüm noktası olacağını belirten Zelenskiy, ülkesinin her şeye rağmen ayakta olduğunu ifade etti.

Ülkesinin asla teslim olmayacağı sözünü veren Zelenskiy, Rus ordusunun çekilmesini sağlamaları için Ukrayna’da daha fazla askeri mühimmata ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

Desteğin kapsamında neler var?

ABD tarafından onaylanan iki milyar doları aşkın destek paketi, Ukrayna’nın şehirlerini Rusya’nın kritik tesislere fırlattığı füzeler ve insansız hava araçlarından korumasına yardımcı olması beklenen yeni bir Patriot füze sistemini de içeriyor. Washington, Ukrayna askeri birliklerini Patriot sisteminin kullanımı konusunda farklı bir ülkede eğitme sözü de verdi.

Ukrayna lideri, “Patriotlar kurulduktan sonra ne olacak? Bundan sonra, Başkan Biden’a daha fazla Patriot almak istediğimize dair başka bir mesaj göndereceğiz” dedi.

Bugüne kadar yüz binlerce asker öldü/yaralandı

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise gelişmiş füze sisteminin teslim edilmesinin provokatif bir adım olarak değerlendirileceğini söyledi.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana, ABD ordusu en az 100 bin Rus ve 100 bin Ukrayna askerinin öldürüldüğünü veya yaralandığını ve yaklaşık 40 bin sivilin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.

Birleşmiş Milletler, Rusya da dahil olmak üzere Avrupa genelinde Ukrayna’dan gelen 7,8 milyon kişiyi mülteci olarak kabul etti. Ancak rakam, evlerini terk etmeye zorlanan ancak Ukrayna’da kalanları içermiyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.