ManşetDünya

Biden, Putin için ‘savaş suçlusu’ dedi

0

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray‘da bir muhabirin sorusu üzerine ilk kez Rusya lideri Vladimir Putin‘i “savaş suçlusu” olarak tanımladı. Biden, bu zamana kadar bu ifadeyi kullanmaktan kaçınmıştı. Üst düzey bir Rus yetkili, bu yorumun “kabul edilemez ve affedilemez” olduğunu söyledi.

Daha önce de Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülkesinin Rus güçlerinin kasten sivilleri hedef alıp almadığı konusunu “yakından incelediklerini” söylemişti.

Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki, Başkan Biden’ın yorumu sorulduğunda, “Hepimiz, yabancı bir ülkeyi tehdit eden ve sivilleri öldüren  bir diktatörün barbarca, korkunç eylemlerini gördük. Kendisi televizyonda gördükleri üzerine kalbinden geçeni söyledi” cevabını verdi.

Biden yönetimi, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon‘un Ukrayna‘ya gönderilen silahların boyutunu ve kapsamını genişleteceğini ve ilk kez Rus kara birimlerine önemli hasar verebilecek silahlı insansız hava araçları da dahil olmak üzere genişleteceğini söyledi.

ABD ve Avrupalı ​​yetkililere göre ABD Ukrayna’ya, Rus tanklarına, zırhlı araçlara ve uçaklara karşı kullanmak için kolayca taşınabilen ve çok az eğitim gerektiren yüksek teknolojili savunma silahları sağlayacak.

Dün yaptığı açıklamada Biden, Ukrayna için 800 ek Stinger uçaksavar füzesi, 9 bin tanksavar silahı, 100 insansız hava aracı ve makineli tüfekler ve el bombası fırlatıcıları da dahil olmak üzere bir dizi küçük silah da içeren 800 milyon dolarlık yeni askeri yardımı duyurmuştu. Bu yardım, Ukrayna için planlanan 13,6 milyar dolarlık yardım paketinin bir parçası.

Pentagon, beklenenden daha güçlü bir direniş ve lojistik sorunlarla karşılaşan Rusya’nın, birliklerini ve malzemelerini güçlendirmeyi müzakere ettiğini söyledi. İngiltere de Moskova‘nın planlanandan daha gelişmiş silahlar kullandığını ve şimdi daha eski, daha az hassas silahların kullanımına başvurduğunu söyledi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.