Biden, Putin için ‘savaş suçlusu’ dedi

Putin için ilk kez 'savaş suçlusu' tanımlamasını kullanan Biden, Ukrayna'ya silah yardımlarını da genişletiyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray‘da bir muhabirin sorusu üzerine ilk kez Rusya lideri Vladimir Putin‘i “savaş suçlusu” olarak tanımladı. Biden, bu zamana kadar bu ifadeyi kullanmaktan kaçınmıştı. Üst düzey bir Rus yetkili, bu yorumun “kabul edilemez ve affedilemez” olduğunu söyledi.

Daha önce de Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülkesinin Rus güçlerinin kasten sivilleri hedef alıp almadığı konusunu “yakından incelediklerini” söylemişti.

Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki, Başkan Biden’ın yorumu sorulduğunda, “Hepimiz, yabancı bir ülkeyi tehdit eden ve sivilleri öldüren  bir diktatörün barbarca, korkunç eylemlerini gördük. Kendisi televizyonda gördükleri üzerine kalbinden geçeni söyledi” cevabını verdi.

Biden yönetimi, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon‘un Ukrayna‘ya gönderilen silahların boyutunu ve kapsamını genişleteceğini ve ilk kez Rus kara birimlerine önemli hasar verebilecek silahlı insansız hava araçları da dahil olmak üzere genişleteceğini söyledi.

ABD ve Avrupalı ​​yetkililere göre ABD Ukrayna’ya, Rus tanklarına, zırhlı araçlara ve uçaklara karşı kullanmak için kolayca taşınabilen ve çok az eğitim gerektiren yüksek teknolojili savunma silahları sağlayacak.

Dün yaptığı açıklamada Biden, Ukrayna için 800 ek Stinger uçaksavar füzesi, 9 bin tanksavar silahı, 100 insansız hava aracı ve makineli tüfekler ve el bombası fırlatıcıları da dahil olmak üzere bir dizi küçük silah da içeren 800 milyon dolarlık yeni askeri yardımı duyurmuştu. Bu yardım, Ukrayna için planlanan 13,6 milyar dolarlık yardım paketinin bir parçası.

Pentagon, beklenenden daha güçlü bir direniş ve lojistik sorunlarla karşılaşan Rusya’nın, birliklerini ve malzemelerini güçlendirmeyi müzakere ettiğini söyledi. İngiltere de Moskova‘nın planlanandan daha gelişmiş silahlar kullandığını ve şimdi daha eski, daha az hassas silahların kullanımına başvurduğunu söyledi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’da trafik sıkışıklığı, ücretlendirilmesi ve toplumun desteği

Ekonomistler, çok uzun bir süreden beri dışsal maliyetlerin fiyatlandırma...

Otoban

Otoban yapılmaya başlanmasıyla birlikte şehrin küçük nüfusunu oluşturan otomobil sahipleri yayalara değil, yayalar onlara tabi kılınmaya başlandı.

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

Gözaltına alınan gazetecilerden ikisi tutuklandı, 10 haberci ‘adli kontrol’ şartıyla serbest

Eskişehir merkezli operasyonlarda gözaltına alınan gazetecilerden Bilge Aksu ve Mehmet Uçar tutuklandı. Gözaltına alınan diğer haberciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Botsvana’da ölen 350 filin iklim kaynaklı su zehirlenmesine maruz kaldığı düşünülüyor

Uydu veri analizleri, 2020'deki kitlesel ölümlerin ardında yosun patlamalarının olabileceğini gösteriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR