LGBTİ+Manşet

Biden, evlilik eşitliği yasasını onayladı

0

ABD Başkanı Joe Biden, ülkede evlilik eşitliğini federal koruma altına alan “Evliliğe Saygı” yasasını imzaladı. Beyaz Saray‘ın bahçesinde düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı imza töreninde şarkıcı  Cyndi Lauper “True Colors” (Gerçek Renkler) şarkısını seslendirdi.

Lauper, şarkısını söylemeden önce “Bu gece rahat edebiliriz, çünkü ailelerimiz onaylandı ve artık sevdiğimiz kişiyi sevmemize izin verildi. Bunu söylemek garip gelebilir ama ABD’liler artık istediği kişiyi sevebilir” dedi.

Etkinlikte İngiliz şarkıcı Sam Smith de yer aldı.

ABD’de eşcinsel evlilik 2015’te yasal hale getirildi. “Evliliğe Saygı”yasasının kürtajın anayasal bir hak olmasının yasal zeminini ortadan kaldıran Yüksek Mahkeme’nin, evlilik eşitliğini mümkün kılan karar hakkında da benzer bir karar vermesi endişeleri üzerine alındığı belirtiliyor. Yasa, Temsilciler Meclisi‘nden 39 Cumhuriyetçi vekilin de desteğini alarak geçti. Senato‘da ise  Senato’da 36’ya karşı 61 oyla kabul edildi.

Yasayla, evlilik artık “bir kadın ve erkek arasında yapılan” bir birlik olarak tanımlanmıyor.

Biden: Aşk aşktır, hak haktır

ABD Başkanı Biden, törende yaptığı konuşmada, şunları söyledi:  “Amerika sadece bazıları için değil, herkes için eşitlik, özgürlük ve adalet yolunda hayati bir adım atıyor. Aşk aşktır, hak, haktır. Evlilik basit bir önermeye dayanıyor. Kimi seviyorsunuz ve sevdiğiniz kişiye sadık kalacak mısınız? Bundan daha karmaşık değil. Yasa, herkesin bu soruları kendisi için yanıtlama hakkına sahip olması gerektiğini kabul ediyor. Bugün güzel bir gün.”

İmza töreninden önce kalabalığa hitap eden Temsilciler Meclisi Başkanı, Demokrat Partili siyasetçi Nancy Pelosi de “Herkes sevdiği kişiyle bir birliktelik kurmanın büyülü nimetinin tadını çıkarmayı hak ediyor” diye konuştu.

Yeni yasa eyaletlerin eşcinsel evliliği yasallaştırmasını zorunlu kılmıyor ancak, evliliğin, yapıldığı eyalette hala geçerli olduğu sürece diğer eyaletlerde de tanınmasını garanti altına alıyor.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.