ManşetDünya

Biden Avrupa’ya geliyor, gözler Rusya ve Çin ilişkisinde

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, perşembe günü acil olarak yapılacak NATO toplantısına katılmak için Brüksel‘e; ardından cuma günü Polonya cumhurbaşkanı ile görüşmek üzere Varşova‘ya gidecek.

Biden’ın, Avrupa gezisine çıkmadan önce bugün Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere liderleriyle telefon görüşmesi yapması planlanıyor.

Polonya, NATO zirvesinde Ukrayna‘da uluslararası bir barışı koruma misyonu düzenlemeye yönelik bir planı resmen teklif edecek; bu, ittifakın resmi duruşuyla çelişen ve ABD’nin dün reddettiği bir teklif.

Polonya başbakan yardımcısı Jaroslaw Kaczynski, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovenya liderleri geçen hafta Ukrayna liderleriyle görüşmek üzere Kiev‘e gittiğinde bu fikri ilk kez dile getirmişti.

Ukrayna lideri Volodymyr Zelenski dün yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Rus destekli iki ayrılıkçı bölgenin bağımsızlığını tanımasını gerektiren herhangi bir barış anlaşmasını reddedeceğini, ancak topraklarda ulaşılması gereken bir “anlayış modeli” olabileceğini öne sürdü.

CNN‘e konuşan Zelenski, müzakerelere hazır olduğunu söyledi. Savaşı bitirmek için yüzde bir şans varsa bile bu şansı kullanmalıyız” diyen Zelenski, “Müzakereler olmadan savaşı bitiremeyiz. Müzakerelerin başarısız olması Üçüncü Dünya Savaşı anlamına gelecek” ifadelerin kullandı.

“Bağımsız bir devlet olarak hazır olamayacağımız tavizler var” diyen Zelenski ayrıca, “Ukrayna’dan bazı bölgeleri bağımsız cumhuriyetler olarak tanımasını talep edemezsiniz. Bu tavizler kesinlikle yanlıştır” açıklamasında bulundu.

Türkiye barış müzakerelerinin tarafı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kiev ve Moskova‘nın “önemli meseleler” üzerinde yakınlaştığını ve dört madde üzerinde neredeyse anlaştığını söyledi.

Dün yaptığı açıklamada Çavuşoğlu, “Kritik konularda her iki tarafın pozisyonlarında da bir yakınlaşma var. Özellikle ilk dört maddede hemen hemen anlaştıklarını görüyoruz” dedi.

Bu maddeler arasında, Ukrayna’nın NATO üyeliğinden vazgeçmesi, karşılıklı güvenlik güvenceleri verilmesi, Ukrayna’da Rusça konuşulmasına ilişkin engellerin kaldırılması ve silahsızlanma gibi konular var.

Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesi için büyük bir çaba içinde olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Müzakere ekipleriyle de temas halinde olduğumuz için bu detaylarla ilgili bilgiye sahibiz. Tüm detaylarını açıklamamız söz konusu olmaz. Çünkü biz dürüst bir arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık rolü oynuyoruz. Tabii savaş devam ederken, siviller ölürken anlaşmak öyle kolay bir şey değil. Yine de bir ivme yakalandığını söylemek isterim. Ukrayna tarafsızlık statüsü karşılığında güvenliğinin garanti edilmesini istiyor. Güvenlik Konseyi daimi üyeleriyle Türkiye ve Almanya’nın da bu anlaşmanın garantörü olmasını istiyor.”

Çavuşoğlu geçtiğimiz hafta Ukrayna ve Rusya’ya giderek tarafların dışişleri bakanlarıyla görüşmüş, Cumhurbaşkanı Erdoğan da Zelenski ve Putin‘i Türkiye‘de bir araya getirme teklifinde bulunmuştu. İddialara göre tarafların müzakere masasında liderlerin bir araya gelebileceği iller arasında İstanbul ve Ankara da var.

Lavrov: Çin’le ilişkimiz güçlenecek

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, mevcut küresel siyasi durum nedeniyle ülkesinin Çin’le ilişkisinin daha da güçleneceğini söyledi.

Lavrov “Batı’nın tüm uluslararası sistemin temellerini  sarsması, iki büyük güç olarak bizleri bu dünyada neler yapabileceğimize dair düşünmeye sevk etti” dedi.

Son dönemde basında Rusya’nın Çin’den destek istediğine dair iddialala ilgili ABD Başkanı Joe Biden, cuma günü Jinping ile  görüşmüş; Çin’in Rusya’ya savaş desteği vermesinin sonuçları olacağını söylemişti.

Bu konuşmanın ardından Çin’in ABD Büyükelçisi Qin Gang, Çin’in Rusya’ya silah veya mühimmat göndermeyeceğini ve krizi sona erdirmek için elinden gelen her şeyi yapacağını söylemişti.

Öte yandan Çin hükümeti bugün, Çin Kızıl Haç Örgütü’nün Ukrayna’ya yaklaşık 1.5 milyon dolar tutarında insani yardım göndereceği açıkladı.

Çin bu zamana kadar Rusya’ya uygulanan Batılı yaptırımlara katılmadı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.