Beyaz Saray önünde 398 “iklim” gözaltısı

Keystone XL boru hattını protesto eden üniversite öğrencilerinden 398’i kendilerini Beyaz Saray parmaklıklarına zincirlemelerinin ardından gözaltına alındı.

Kanada’daki katran kumullarından elde edilen ham petrolün kıtayı boydan boya dolaşarak Teksas’taki rafinerilere taşımasını sağlayacak Keystone XL pazar günü gerçekleştirilen bir gösteri ile protesto edildi.

İklim değişikliğine karşı mücadelede verdiği sözleri tutmayan Obama boru hattı çalışmalarını ziyaret etmişti
İklim değişikliğine karşı mücadelede verdiği sözleri tutmayan Obama boru hattı çalışmalarını ziyaret etmişti / Fotoğraf: AP, Pablo Martinez

Başta 350.org olmak üzere çevre örgütlerinin hedefinde olan boru hattının ABD’yi fosil yakıtlara daha da bağımlı olduğu bir geleceğe taşıyacağı ve günde 860.000 varil ham petrol taşıma kapasitesiyle üretimi artırarak iklim değişikliğini hızlandıracağı biliniyor.

Göstericiler yürüyüş öncesi Georgetown Üniversitesi önünde toplandılar / Fotoğraf: M. Scott Masahkey / Politico
Göstericiler yürüyüş öncesi Georgetown Üniversitesi önünde toplandılar / Fotoğraf: M. Scott Masahkey / Politico

Çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan iklim aktivistleri boru hattını protesto amacıyla dün öğlen saatlerinde Georgetown Üniversitesi’nde başlayan ve Beyaz Saray’da biten bir gösteri gerçekleştirdi.

Obama: Sana Keystone XL için oy vermedik / Fotoğraf : M. Scott Masahkey / Politico
Obama: Sana Keystone XL için oy vermedik / Fotoğraf : M. Scott Masahkey / Politico

En önde taşınan “Obama: Sana Keystone XL için oy vermedik!” pankartının arkasında yürüyerek Beyaz Saray’a ulaşan gruptan bazı aktivistlerin kendilerini Beyaz Saray’ın parmaklıklarına zincirlemesi üzerine polis gözaltılara başladı.

Öğrenciler gözaltına alınırken / Fotoğraf: M. Scott Masahkey / Politico
Öğrenciler gözaltına alınırken / Fotoğraf: M. Scott Masahkey / Politico

Toplam gözaltı sayısının 398’i bulduğunu twitter’dan duyuran Bill McKibben bugünün en büyük sivil itaatsizlik günlerinden birisi olduğunu söylerek bir benzerliğe de dikkat çekiyor: gözaltı sayısı son yayınlanan verilere göre atmısferdeki CO2 miktarı olan 398 ppm’ye eşit.

(AP, Huffington Post)

Bora Kabatepe
Bora Kabatepe

87 yılının ve İstanbul’un Kadıköy’ünün orta yerinde doğdu, oralarda büyüyüp önce Kadıköy Anadolu Lisesi’ne ardından da İTÜ’ye uçtu, endüstri mühendisi oldu. Okurken baktı dünyanın yolu yol değil, ne yapsak ne etsek; dur biraz akademik takılalım dedi Koç Üniversitesi’nde elektrikli arabaların çevreye etkilerini incelediği bir yüksek lisans tamamladı. Dur bi’ de sektöre bakalım dedi, dünya devi bir enerji firmasına girdi, bakınmaya devam ediyor. Bu bakınmalar sırasında Buğday hareketiyle tanıştı, gönüllülük yaptı, permakültürcü oldu, az biraz yeşillenirken kendini Yeşil Gazete’de çeviri yaparken buldu. Ne iş olsa çeviririzci olmasına rağmen gıda, tarım konularına karşı boş değildir.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR