Manşetİklim Krizi

Beş kıtada vatandaş anketi: Dünya yanarken liderler izliyor

0
Beş kıtada, 13 ülkede gerçekleştirilen “Küresel Sürdürülebilirlik Anketi”, vatandaşların hükümetleri ve şirketlerin iklim kriziyle mücadeleleri hakkında yaşadığı hayal kırıklığını ortaya çıkardı.

ABD merkezli internet haber mecrası POLITICO‘nun yaptırdığı; 16-22 Aralık 2021’de bin yetişkini kapsayan ankete yanıt verenler, şirketlerin daha yüksek vergiler ödemek de dahil olmak üzere iklim değişikliğiyle mücadele maliyetinin daha büyük bir bölümünü paylaşmaları gerektiğini belirtti. Fosil yakıt şirketleri ise en çok şüpheyle karşılananlar arasında.

Amerika Birleşik Devletleri, iklim eylemi konusunda en büyük ideolojik bölünmeye ev sahipliği yapıyor. Sol eğilimli seçmenlerin yüzde 97’si iklim değişikliği konusunda endişelerini dile getirirken, bu oran sağ eğilimli seçmenlerde yüzde 51’e düşüyor.

Ancak siyasi yelpazenin tüm kesimleri, Joe Biden ekibine iklim yaklaşımı konusunda zayıf notlar veriyor: Genel olarak, her 5 kişiden 1’inden azı Biden’ın “iklim değişikliğiyle mücadele için doğru olanı” yaptığını söylüyor. Sağ eğilimli seçmenlerin yüzde 26’sı Başkan’ın iklim politikasını onaylarken, kendini sol eğilimli olarak tanımlayanların onay oranı ise yüzde 10.

Şaşırtıcı bir şekilde, ABD Başkanı, iklim politikaları konusunda sağ kesimden, seçmenlerinin büyük kısmını oluşturan sol eğilimli seçmenlere göre daha yüksek not almış durumda. Bunun nedeni olarak da Cumhuriyetçi seçmenlerin Biden’ın yeterince şey yaptığından endişe duyması değil, onun yasal olarak kısıtlanmış olmasından memnun olmaları gösteriliyor.

Biden’ın tabanı ise öfkeli. Yönetim iklim eylemini gündeminin merkezi haline getirmiş olsa da, kendilerini sol eğilimli olarak nitelendiren Amerikalıların yüzde 80’i, ankete katılan Demokratların yüzde 64’ü de dahil olmak üzere Biden yönetiminin iklim değişikliğini ele almak için çok az şey yaptığını söylüyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.