Kültür-SanatManşet

Bernardo Bertolucci hayatını kaybetti

0

İtalyan yönetmen Bernardo Bertolucci Roma’daki evinde 77 yaşında öldü. Bertolucci’nin bir süredir kanser tedavisi gördüğü biliniyordu.

İtalyan sinemasının önde gelen isimlerinden biri olan Bertolucci, özellikle Paris’te Son Tango isimli filmiyle ün yapmıştı.

Habersiz tecavüz sahnesi

Öte yandan Berrolucci’nin meslek geçmişi de diğer pek çok yönetmen gibi temiz değildi. Bertolucci, başrollerinde Marlon Brando ve Maria Schneider’in yer aldığı Paris’te Son Tango’nun tecavüz sahnesinin, Maria Schneider’ın haberi olmadan çekildiğini itiraf etmişti. Bertolucci’nin 2013’de verdiği bir söyleşide, bu sahneyi habersiz çekme fikrini Marlon Brando ile birlikte bulduklarını söylediğini Elle dergisi ortaya çıkarmıştı.

Milliyet Kültür Sanat Servisi’nin olayın ortaya çıktığı Aralık 2016’da yaptığı habere göre Bertolucci Schneider’in “bir oyuncu olarak değil, bir genç kadın olarak” tepkisini kaydetmek istediğini söylemişti: “Onun aşağılanma tepkisi vermesini istedim, öfkesini ifade etmesini. Sanırım benden ve Marlon’dan ona söylemediğimiz için nefret etti. Yine de pişmanlık duymuyorum” demişti. Bertolucci ve Schneider, filmin ardından bir daha hiç birbirlerini görmemişlerdi.

2011’de hayatını kaybeden Fransız oyuncu Schneider ise bir röportajında o sahne çekilirken aşağılanmış ve biraz da tecavüze uğramış hissettiğini, Brando’nun kendisinden özür de dilemediğini belirtmişti. Scheider’in olayla ilgili tek avuntusu sahnenin sadece bir kez çekilmesiydi.

Elle dergisinin Bernardo Bertolluci’nin itirafını yayınlamasının ardından oyuncu Jessica Chastain sosyal medya hesabından “Bu filmi seven bütün insanlara: 19 yaşında bir kadının 48 yaşında bir adam tarafından tecavüze uğramasını izliyorsunuz. Bu saldırıyı yönetmeni planladı. Midem bulanıyor” diye yazmıştı. Aktris Evan Rachel Wood ise, Chastain’in yorumuna katıldığını ifade edip “İki hasta bireyin bunun kabul edilebilir olduğunu düşünmesi can yakıyor” demişti. Anna Kendrick ise “Schneider bunu birkaç yıl önce gündeme getirdi ama erkeklere söylediğimde gözlerini deviriyorlardı” demişti.

Filmografisi

La Commare secca, 1962 (Korkunç Orakçı)
Prima della rivoluzione, 1962 (Devrimden Önce)
Il Canale, 1966
Partner, 1968
Amore e rabbia, 1969
La Strategia del ragno, 1970 (Örümceğin Stratejisi)
Il Conformista, 1971 (Konformist)
Ultimo tango a Parigi, 1973 (Paris’te Son Tango)
Novecento 1900, 1976 (1900/Bin Dokuz Yüz)
La Luna, 1979 (Ay)
La Tragedia di un uomo ridicolo, 1982
L’Ultimo Imperatore, 1987 (Son İmparator)
The Sheltering Sky, 1990 (Çölde Çay)
Il piccolo Buddha, 1993 (Küçük Buda)
Io ballo da sola, 1996 (Çalınmış Güzellik)
L’Assedio, 1998 (Teslimiyet)
Ten Minutes Older: The Cello, 2002
I Sognatori, (Düşler, Tutkular & Suçlar)2003
Me and You, 2012 (Ben ve Sen)

(Yeşil Gazete, Milliyet, Vikipedi)

You may also like

Comments

Comments are closed.