TürkiyeGündemManşet

Berkin Elvan davası: Polis gerçeğin üzerini örtmeye çalışıyor

0

Gezi Parkı eylemleri sırasında 16 Haziran günü Okmeydanı‘nda hayatını kaybeden Berkin Elvan‘ı gaz fişeğiyle vurduğu iddia edilen polis memuru Fatih Dalgalı’nın yargılandığı dava İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görüldü.  15. Duruşmaya Sami ve Gülsüm Elvan ile ailenin kızları ve avukatları katıldı.

Tanık polis: Hatırlamıyorum, bilmiyorum

Duruşmada,  SEGBIS üzerinden tanık olarak ifade veren polis Yalçın Şengör, olayın üzerinden 6 yıl geçtiğini, gün içerisinde farklı yerlerde bulunduklarını söyledi. Sanık polisi tanımasının mümkün olmadığını ifade eden Şengör, “Çevre illerden de çevik kuvvet gelmişti. 3000’e yakın personel vardı. Benim ekinimde 20- 25 personel vardı. Tanımam imkansız. Hatırlamıyorum” dedi.

“Okmeydanı bölgesinde görev yaptınız mı?” sorusuna “Tam hatırlamıyorum. Olayın olduğu günlerde her yere gittik” diye yanıt veren Şengör, “ZET tüfeği kullandın mı?” sorusunu da “Tam hatırlamıyorum” şeklinde yanıtladı. .

Mahkemeye ulaşan İzmir Foça’daki Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda hazırlanan bilirkişi raporunda ise, polisin biber gazı silahı kullanmada eğitimli olduğu ve “bilinçli hareket ettiği”, nişan alıp almadığının da tespit edilemediği ve bu konudaki gerçeği “ancak polisin kendisinin bileceği” sonucuna varıldığı belirtildi. 

‘Dosya yüzde 80-90 bitti

Tanığın dinlenmesinden sonra mahkeme başkanı yargılamanın bir an önce bitmesi için çabaladıklarını, mahkeme tarafından geciktirme olmadığını anlattı. En son gelecek Adli Tıp Kurumu raporundan sonra esasa ilişkin taraflara süre vereceklerini, sonrasında savcıdan mütalaa alıp, karar aşamasına geleceklerini ifade eden mahmeke başkanı, “Dosya % 80- 90 bitmiş durumda” dedi.

Avukat Atalay: Polis dosyaya müdahale etti

Duruşmada, gelen rapor üzerine söz verilen ailenin avukatlarından Can Atalay da şunları söyledi:  “Mahkemenizin yaptığı keşfi boşa çıkarmaya çalışıyorlar. Dosyaya müdahale etme çabasının somut bir aşamasında jandarma rapor düzenleyemediğini söyledi. Jandarma ve kolluk arasında tartışma yaşandığına tanık olduk.  O tartışma bize polisin bu dosyaya müdahalesini gösteriyor. Kolluğun polis kanadı gerçeğin ortaya çıkmaması için uğraşıyor. Parelel atış mıdır? Keşif mahallini gördü heyetiniz. Bu rapor atış paraleldir diyor. Olay anında toplumsal gösteri, kalabalık bulunmamaktadır. Bu rapora yazılmamış. Rapor defaatle sanık Fatih Dalgalı’nın atış yaparken kafasını sağa eğdiğini söylüyor fakat nişan aldığını söylemekten imtina ediyor. Olay anında çocuğa sağlık hizmetinin verilmesinde en ufak bir girişimde bulunmuyorlar. Bu kastın niteliğini ortaya koyan bir husustur.”

5 Şubat 2020 tarihine ertelenen duruşmadan sonra Adliye önünde bir açıklama yapan baba Sami Elvan, “Buradan gerçek bir adalet çıkmasını beklemiyorum” dedi. Sami Elvan şöyle konuştu: “Ancak birlikte olursak adaleti sağlayabiliriz. Berkin benim değil herkesin çocuğu artık. Gezi’deki gibi 5 Şubat tarihinde burada sizleri bekliyorum.”

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.