Türkiye

Bergama’da teleferiğe tepki

0
Turist Rehberleri Birliği teleferik girişine ‘Bu Çirkinliği Kınıyoruz’ yazılı siyah bir çelenk bıraktı.

Turist Rehberleri Birliği teleferik girişine ‘Bu Çirkinliği Kınıyoruz’ yazılı siyah bir çelenk bıraktı.

Bergama, antik ismiyle Pergamon, Anadolu’daki Hellenistik dönem uygarlığının en önemli kentlerinden biridir. Her sene yüz binlerce kişi bu önemli ören yerine Hellenistik dönemin en güzel antik tiyatrolarından birini, şu anda Berlin’de sergilenen Zeus sunağının kaidesini, antik dönemin 2. en büyük kütüphanesini görmek için gelir. Bergama akropolüne dar ve dolambaçlı yoldan  çıkılırken tarihi bir serüvene adım adım yaklaşılır.

Son yıllarda bir taraftan altın madencilerinin, diğer taraftan da Allianoi’deki tarih katliamcılarının hoyrat saldırısına maruz kalan Bergama şimdi bir de teleferik tehdidi altında.

Bergama Belediyesi, TAY (Türkiye Arkeolojik Yerleşimler), TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği), TUREB (Turist Rehberleri Birliği) gibi kuruluşların karşı çıkmalarına rağmen teleferik bu hafta içinde işletmeye açıldı. Turizmde tarihi, kültürel değerlere saygılı sürdürülebilir turizm ilkesini benimsediklerini belirten Turist Rehberleri Birliği basına bir açıklama yaparak teleferik girişine ‘Bu Çirkinliği Kınıyoruz’ yazılı siyah bir çelenk bıraktı.

“Bergama Akropolu teleferik projesine kamuoyunun bilgisine sunulduğu ilk günden itibaren karşı olduğumuzu her platformda dile getirdik. Araçlarımızla Akropol’e çıkışta hiçbir zorlukla karşılaşmıyoruz. Büyük otobüslerin çıkmasında bir sakınca görülüyorsa daha küçük araçlarla ulaşım yerel idare tarafından sağlanabilir. Turistlerimizin teleferik yapısını daha uzaktan görür görmez bize sordukları ilk soru bu çirkin binanın burada ne işi olduğu.” diyen Birlik temsilcileri teleferiğin tarihi dokuya zarar vermesinin yanında Bergama Akropol ziyaretlerini de zorlaştıracağını düşünüyorlar.

Teleferiğin işletmeye açılmasından sonra tur otobüslerinin Akropol’e girmesinin engellenmesiyle ziyaretçiler teleferik ücreti olarak kişi başı12 TL  ödemek zorunda kalıyorlar. Teleferiğin sadece bir şirkete kar sağlamaya yönelik bir girişim olduğunu söyleyen TÜRSAB yetkilieri ise “Akropol gibi tarihi bir şaheserin, beton, çelik ve cam yığınından oluşan istasyon binaları ve teleferik direkleriyle mahvına yol açacak projeyi üreten zihniyetin Meryemana ve Nemrut gibi eşi benzeri olmayan diğer tarihi değerlerimiz için de benzer fikirler ürettiği öğrenilmiştir. Hiçbir kültürel mirasımızın teleferik projeleriyle yok olmasını istemiyoruz.” diyerek Bergama’daki teleferik projesinin mimari bir katliam olduğunu ve durdurulması gerektiğini savunuyorlar.

Teleferiğin varlığının Bergama’nın UNESCO Dünya Mirası Listesine girebilmesine de engel olacağını savunan Bergamalılar ise gelişmeleri şaşkınlıkla ve hayretle izliyor.

HABER: Gülin Pazaroğlu (Turizmhabercisi.com)

(Yeşil Gazete)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.