DünyaManşet

Belo Monte’de yönetim bir kez daha yerli halkın elinde

0

Brezilya’nın Amazon bölgesinde yaşayan 120 kadar yerli, aylar önce Belo Monte barajını inşa eden şirketlerin oluşturduğu Norte Energia konsorsiyumunun kendiilerine verdiği sözleri tutmadıkları ve çevre tahribatını sürdürdükleri gerekçesi ile barajı bir kez daha işgal etti.

Yörenin yerli halkı ile bölgede balıkçılıkla geçimini sağlayanlardan oluşan işgalci grup Amazon Watch’a gönderdikleri bildiride Norte Energia ile Haziran ayında “Sürdürülebilir Rio Yönetimi Zirvesi’nde yaptıkları anlaşmaya karşın baraj inşaatının çevre tahribatına devam ettiğini ve buna izin vermeyeceklerini açıkladılar.

Belo Monte Barajı, Amazon’un Xingu Nehri üzerine inşa ediliyor. Belo Monte’de idareyi bir kez daha eline alan yerel halkı adına açıklamayı “Xingu Vivo” (Yaşayan Xingu) hareketi sözcüsü Maira Irigaray yaptı.

Göstericiler, konsorsiyumu baraj inşaatındaki son kanalı yaparken nehrin bir yanından öteki yanına geçişi bot ile sağlayacak geçiş tünelini inşa etmemekle suçluyor. Bu durumun çevre ajansı IBAMA’ın inşaat talimatnamesine uygun olmadığını belirtiyorlar.

Bir gösterici, “Bu toprakların gözümüzün önünde yok edilişine tanıklık ediyoruz. Pimental adası tamamen tahrip edildi, ada üzerinde tek tük ağaç kaldı, suları ise artık tamamen kirlenmiş durumda” şeklinde konuşuyor.

(Yeşil Gazete, Commondreams)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.